Csorba István és Tóth Tamás Bence

2019.11.07. 07:00

Iskolában a jövő tudománya

A robotika nemcsak hasznos, hanem leg­alább annyira izgalmas tantárgy is.

Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Fotó: Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény. Jól tudja ezt a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium közössége, ahol Oláh Tibor tanár úr vezetésével már egy évtizede foglalkoznak robotikával. A szakköri közösség komoly szakmai fejlődésen ment keresztül, 2019-ben nyolcadik alkalommal rendezték meg a Robotolimpiát, amelyen 19 városból 81 csapat nevezett. A versenyzőknek egy olyan robotot kell tervezniük, építeniük és programozniuk, amely öt teljesen különböző feladatban állja meg a helyét: akadályfutásban, dartsban, labirintusban, műlesiklásban és szumóban.

Új irányzatok

A robotikával 5. osztályos korunk óta foglalkozunk. Fenomenális érzés volt, hogy azokat a robotokat, amelyeket első órán láttunk, beprogramozhatjuk. Egy teljesen új dolog került az életünkbe, amelyben megláttuk a jót és a hasznosat is egyaránt.

A szakkörön minden évben elkészíthetünk egy saját projektet. Mi idén a szegedi kirándulásunk során megismert Szegedi Katicát, az 1957-ben Muszka Dániel által tervezett első tanuló robotot szeretnénk megvalósítani a saját eszközeinkkel. A Katica a világ egyik első tanuló robotja volt, az állatoknál kialakuló feltételes reflexeket is szemléltette.

A versenyeken kívül a legnagyobb élmények egyike volt, amikor robotjainkkal részt vehettünk a TEDx Debrecen elnevezésű tudományos előadás-sorozaton.

A robotikát mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Jó robotikás mindenki lehet, akinek van legalább egy kicsi kreativitása, és a matek sem megy rosszul neki. Ezenkívül elengedhetetlen hozzá a nyelvtudás, hiszen a programozási nyelvek nagy részének alapja az angol.

Csorba István és Tóth Tamás Bence, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Borítókép: sikeresen szerepeltek az idei Robotolimpián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában