önkormányzati választások

2019.10.18. 07:29

Érkeztek fellebbezések a választás eredményeire

A területi választási bizottsághoz (TVB) nyolc jogorvoslati kérelem érkezett csütörtök délutánig.

Fotó: Kovács Péter

Erről dr. Dobi Csaba, a megyei önkormányzat jegyzője tájékoztatta a Naplót. Elmondta azt is, hogy a már említett nyolcon kívül a kampányszabályok megsértéséhez kapcsolódóan is vannak észrevételek. Továbbá lehetnek még olyan jogorvoslatok, amelyek kifogásként a szavazásnapi eseményekkel kapcsolatosan érkeztek a helyi választási bizottságokhoz (HVB). Ezeket ők bírálják el első fokon, fellebbezni a TVB-hez lehet, azt követően pedig felülvizsgálati kérelemmel lehet fordulni a Debreceni Ítélőtáblához. Ha a HVB esetleg megállapítja a jogsértést, annak súlya ezekben az esetekben is lehet olyan, amelynek eredményeként az illetékes választási bizottság esetleg a választási eljárás jogorvoslattal érintett részét megismételtetheti.

A TVB-hez eddig a következő, eredmény elleni jogorvoslatok érkeztek. Hajdúböszörményben a települési roma nemzetiségi képviselőválasztás eredménye ellen: a TVB október 16-án elbírálta, még nem jogerős. Ha nincs ellene bírósági felülvizsgálati kérelem, október 19-én 16 óra után jogerőre emelkedik. Folyáson és Szentpéterszegen a polgármester-választás eredménye ellen érkezett fellebbezés. Nyíradonyban, Püspökladányban és Hajdúdorogon a települési roma nemzetiségi képviselőválasztás eredménye ellen van fellebbezés. Hajdúdorogon a polgármester és egyéni képviselő választása ellen is érkezett fellebbezés, míg Hajdúnánáson, a 3. számú választókerületi eredmény ellen fellebbeztek.

KZS

Borítókép: munkában a szavazókör tagjai Hosszúháton. Innen nem érkezett fellebbezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában