templombúcsú

2019.09.19. 11:02

Jézus keresztjét csak alázattal hordhatjuk

Sokan gyűltek össze a római katolikus egyházközség búcsúünnepén Nyíracsádon

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Szeptember 14-e a szent kereszt felmagasztalásának napja a katolikus egyházban. A nyírségi település római katolikus templomát erre az ünnepre szentelték fel, amire ebben az évben is búcsúünneppel emlékeztek. A templombúcsút az ünnep másnapján, vasárnap tartották, hogy minél többen részt vehessenek a szentmisén és a körmeneten is. Szeptember 15-én megtelt a templom, de még a templomkert is a római katolikus, valamint a testvéregyházakból és a környező településekről érkező hívekkel. A gyülekező hívek a templom udvarán a Vereb Csabáné által vezetett helyi ikonfestő kör római katolikus fiataljai által készített ikonokat tekinthették meg.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Keresztet hordozunk

A búcsúünnepen Eiben Tamás plébániai kormányzó meghívására részt vettek a helyi és a környező települések egyházközségeinek vezetői is. A zsúfolásig megtelt templom hívei Ruszki Gábor nagykállói plébános prédikációját hallgathatták meg, aki először a boldogság boltjáról mondott egy tanulságos történetet, majd az ünnephez kapcsolódó gondolatait osztotta meg a hívekkel. – Mindannyian sokféle keresztet hordozunk, ami nagyon nehéz feladat, de ha életünkkel Jézus útját járjuk, erőt kapunk a keresztek viseléséhez is. Jézus keresztjét mi is csak alázattal és áldozattal tudjuk hordozni. Ez adja meg számunkra azt, hogy a valódi boldogságot megérezzük. Felkészít arra, hogy állandó figyelemmel és éber lélekkel munkálkodjunk a saját üdvösségünkön. A kereszt, melyet elfogadunk és hordozunk, a hitünk, ami szerint élünk, az állandó szeretetünk, amit mások felé tudunk sugározni, az már megmutatja az utat a mennyországhoz, mert örvendezik a lelkünk – fogalmazott a plébános.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Körmenet a búcsúünnepen

A mise után a templomdombról levonuló körmenet népes serege szinte teljesen körbeölelte a templomot, majd visszatérve a helyi népdalkör egyházi énekekből kötött dalcsokrát hallgathatták a hívek és az atyák. A római katolikusok búcsúünnepe vendéglátással és vidám hangulatú beszélgetéssel ért véget Nyíracsádon.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában