Isten éltesse!

2019.08.21. 13:08

95 éves lett a nyugalmazott professzor

A napokban ünnepelte 95. születésnapját dr. Földes István, a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének nyugalmazott professzora.

Fotó: Kiss Annamarie

A jeles alkalomból Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő és Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa is meglátogatta otthonában, hogy kifejezze jókívánságait. Az eseményen a Napló is jelen volt, hogy megismerje a nem mindennapi embert.

A nyári meleg napon a tágas és árnyas teraszon fogadott bennünket családja körében a szülinapos professzor. Közvetlen és barátságos jelleme miatt sokan csak Pista bácsiként emlegetik. Az augusztus 17-én 95. születésnapját ünneplő Földes István a Debreceni Egyetem ikonikus kutatója és oktatója, sokak szívéhez került közel a hosszú és tartalmas pályafutása során.

 

– Egész életem a hivatásomnak szenteltem, az anatómiai intézet volt az otthonom – mondja a mára kissé megfáradt professzor. Két fia és három unokája született, jelenleg a kisebbik fiával és annak családjával él.

Önzetlen segítő

Több nyelven beszél, az egyetemen tanuló külföldi diákokat is patronálta. Sokáig tartó fiatalos lendületét a diákjainak is köszönhette. Óriási tudása mellett közismert volt önzetlenségéről, segítőkészségéről, szerénységéről és jó humorérzékéről is. Trabanttal járt az intézetbe, mindenki viccesen csak „professzori Trabantként” emlegette az autót – idézte fel nevetve emlékeit a fia, Tamás.

Hiába ment nyugdíjba, nem tudott elszakadni a hivatásától, hosszú évekig továbbra is bejárt az intézetbe. 2009-ben megírta az Anatómiai Intézet történetét, melyet az egyetem meg is jelentetett. Kollégái és diákjai körében is közkedvelt ember volt, ottjártunkkor is csörgött a telefon – születésnapi köszöntés, ezúttal az intézettől. A következő cél a 100 év!

– Ő igazi főnix, mindig képes a megújulásra – jellemezte a menye, Judit.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában