életet menthet

2019.07.30. 16:18

Figyeljünk, ha nem akarjuk, hogy visszaéljenek a tajszámunkkal

Akár a beteg életébe is kerülhet, ha „belenyúlnak” az adataiba.

Fotó: Archívum

Azzal a kéréssel keresett meg minket olvasónk, hogy adjuk közre azt a történetet, amelyben leírja, hogyan zárult le egy bírósági ügye, amiben ő volt a sértett, aki ellen személyes adatokkal való visszaélést követtek el.

Fotó: Archívum

János, nevezzük így olvasónkat (neve és címe a szerkesztőségben), szerencséjére megnézte az ügyfélkapuján keresztül, hogy milyen egészségügyi szolgáltatások igénybevételét jegyzi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tajnyilvántartása. Azonnal észrevette, hogy olyan fogászati kezelések vannak oda bejegyezve, amiket rajta nem is végeztek el. Egy orvos és az asszisztense a tajszáma ismeretében és felhasználásával el nem végzett szolgáltatásokat írtak ki a nevére, ezáltal pedig támogatást hívtak le utána a NEAK-től. Olvasónk elmondta: azonnal feljelentést tett, a bíróság pedig bűnösnek találta az orvost és segítőjét, ezért elmarasztalásban részesültek. Mint hangsúlyozta, azért tartotta ezt fontosnak megosztani, hogy felhívja az emberek figyelmét arra: mindig ellenőrizzék a betegéletútjukat a NAEK honlapján; ezzel elképzelhető, hogy életet is lehetne menteni, hiszen ha netalán sürgősségi beavatkozást kellene elvégezni a kórtörténetét alapul véve egy olyan emberen, akinek „belenyúltak” az adataiba, esetleg az életébe is kerülhetne.

Az információs önrendelkezési jogról és az információ­szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a NEAK (volt Országos Egészségbiztosítási Pénztár, OEP) szervezetén belül is adatvédelmi felelőst neveztek ki. Az adatvédelmi felelős kivizsgálja a hozzá érkezett bejelentéseket, és jogosulatlan adatkezelés észlelése esetén annak megszüntetésére hívja fel az adatkezelőt vagy az adatfeldolgozót. Aki ilyen visszaélést tapasztal, keresse a NEAK Adatvédelmi Főosztályát (tel.: +36-1-298-2424, e-mail: [email protected]).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában