látogatás az órásnál

2019.06.14. 07:50

Nem sebész, de szíveket javít

Belvárosi üzletében sok száz óra ketyeg, villog és bimbamozik, a sétálóutca köveire pedig napnyugta után kivetül a felirat, amely hirdeti foglalkozását: órás. Csép Tibor több évtizede űzi szakmáját, ezalatt megszámlálhatatlanul sok időmérő megfordult már kezei között.

Fotó: Tari Nóra / Csép Tibor

– A '80-as években jelentkeztem egy képzésre, de végül két másik lehetőség között kellett választanom, tanulhattam órásnak, vagy bádogosnak. A nyugalmasabb, kellemesebb foglalkozás mellett döntöttem, így hát órás lettem. Nem csalódtam benne, nagyon megszerettem a szakmát, most már harminc éve űzöm – mesél a kezdetekről. – Egy ideig a Debreceni Finommechanikai Vállalatnál dolgoztam, 1991-ben lettem magánvállalkozó. Ekkor a DEFI régi telephelyén, a Kossuth utcán kezdtem el tevékenykedni, majd körülbelül három éve költöztem át a Batthyány utcára.

Fotó: Csép Tibor

A környéken nem Csép Tibor az egyetlen, aki órásként keresi a kenyerét, több hasonló üzlet is található néhány méteren belül. Így adódott a kérdés, hogyan tud érvényesülni ennyi riválissal a közelben. Mint kiderült, versengésről szó sincs, szakmai összetartásról annál inkább. – Nem érzem őket konkurenciának, inkább támogatjuk egymást. Előfordul például, hogy valakinél elakad az alkatrészellátás, ilyenkor szívesen segítünk – avat be a részletekbe.

Kortól függetlenül

Sok visszatérő vásárlója van, mint mondja, fiatalok és idősek egyaránt megfordulnak nála. – A '90-es évektől kezdve egyre kevesebb ember használ mechanikus órát, napjainkra pedig a telefon és az elektromos órák teljesen átvették a főszerepet. Mechanikus órát jellemzően az idősebb korosztály használ, amely még kötődik a hagyományos eszközökhöz, ők elsősorban javítás miatt fordulnak hozzám. A fiatalok már nem szeretnek vesződni a mindennapos órahúzogatással, inkább a kvarckészülékekre esküsznek. Számukra macerás dolog, de én azt vallom, felhúzni egy szép mechanikus karórát inkább egyfajta napi rituálét jelent.

Bevallása szerint rengeteg különleges vásárlói kívánsággal szembesül, és bár hatalmas a választék, olykor nagy kihívás ezeknek eleget tenni. – A vásárlók elmondják, mire vágynak, netán mutatnak egy fotót az áhított óráról, én pedig igyekszem azt ennek megfelelően beszerezni. Csép Tibor alkalomadtán házhoz is megy, ha idős kuncsaftról, vagy olyan nagy méretű szerkezetről van szó, amelyet nem praktikus szállítani.

Fotó: Tari Nóra

Mivel nem csak időmérőként, de egyben kiegészítőként is szolgálnak, a karórák terén egyfajta trend is megfigyelhető. – Vannak népszerű márkák, amelyekhez ragaszkodnak az emberek, mert sokat hallanak róluk, látják a reklámokban. A forma is számít, a hölgyek körében például mostanság a nagyobb méretű órák népszerűek – avat be a szakember.

Plázák, ékszerboltok között

A belvárosban két nagy bevásárlóközpont is nyitva áll azok előtt, akik órát szeretnének vásárolni, de beszélgetésünk során kiderült, Csép Tibornak ezekkel sem kell felvennie a versenyt. – A plázák teljesen más piaci szegmenst képviselnek, már csak azért is, mert jellemzően márkás karórákat árulnak. Ezzel szemben én főként alacsonyabb kategóriájú, de egyben jó minőségű és megbízható szerkezeteket kínálok. Így hát azt gondolom, kiegészítjük egymást. Bevásárlóközpontban vásárolt órákkal egyébként gyakran foglalkozom, hiszen később hozzám kerülnek javításra, elemcserére, és az is előfordul, hogy nálam kapnak új szíjat.

Fotó: Tari Nóra

A bevásárlóközpont nagy előnye, hogy ott kényelmesen lehet parkolni, ráadásul több üzlet és szolgáltatás is megtalálható egy helyen. A családok minden igényét kielégíti, még a legkisebbekét is, ezzel a belvárosi órás nem tud versenyezni. Csép Tiborhoz a vásárlók inkább célirányosan érkeznek, semmint szétnézni, de hozzáfűzi, azért ő is megteszi, amit tud. – Van egy kis játszósarok – mutat az apró asztalra és székre az üzlet szegletében –, illetve itt van Rozsdi is, aki sok vásárló szívét meghódítja. Mi tagadás, a kistestű, fehér szőrű kutya megmosolyogtatja a betérőt, akit hangos, ámbár barátságos ugatással üdvözöl, jelezve gazdájának, hogy új vendég érkezett.

Fotó: Tari Nóra

Dobogó szív

Egészen régi szerkezetek, antikvitások is megfordulnak a mester kezei között, és le sem tagadhatná, hogy ezeket szereti a legjobban. – A mechanikus órák kétségtelenül nagyobb szakértelmet követelnek. Lelkük van, ahogyan a billegő, a hajszál és a balanszkerék mozog bennük, az egyszerűen gyönyörű – magyarázza csodálattal teli lelkesedéssel.

Fotó: Tari Nóra

A modernitás erős nyomot hagyott a szakmán. Manapság túlnyomórészt kvarcórákat javít, és bár nem tagadja szépségüket, a kézifelhúzós órák iránti tisztelete mindig erősebb lesz. – A mechanikus óra javítása a valódi órás munka, szerkezete szinte úgy dolgozik, ahogyan egy szív dobog.

Tari Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában