nem semmi

2019.06.23. 08:44

Hiánypótló műszert fejlesztettek ki a Mechwart tanulói

A kütyü Bluetooth-kapcsolat segítségével okostelefonra továbbítja a mérési eredményeket.

Fotó: Vida Imre

Második helyezést ért el a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumának két tanulója a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A megmérettetésen fiatal feltalálók és innovatív diákok mérték össze tudásukat. A szervezőkhöz 112 pályázat érkezett, ebből a zsűri 74-et fogadott el.

Vida Imre és Dremák Gergely egy olyan rendszerrel pályáztak, amely képes a levegőminőség megfigyelésével fontos információkat szolgáltatni. Olyan kis méretű, hordozható eszközöket fejlesztettek és programoztak, melyek Bluetooth-kapcsolat segítségével okostelefonra továbbítják a mérési eredményeket, vagy wifi-hálózat esetén arra kapcsolódva biztosítanak adatokat. Jelenleg a légszennyezettséget csak kevés, nagy magasságban elhelyezett szenzorral mérik az ezzel foglalkozó szervezetek. Ez azonban nem feltétlen tükrözi azt, amit az emberek magasságában elhelyezett szenzorok képesek regisztrálni.

Fotó: Vida Imre

A mechwartos diákok hónapokat töltöttek a szenzorok tesztelésével és kalibrációjával, mielőtt megszületett a prototípus. Ezek ma már Debrecen több pontján is figyelik a szennyezőanyag-koncentrációt. Az adatoknak köszönhetően például alternatív útvonalakat lehet ajánlani sofőröknek, így csökkenthető egy adott városrész szennyezőanyag terhelése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában