Helyi közélet

2019.02.09. 17:34

Tárgyalkotó örökségünk éltetői

Debrecen - Idei terveiről is beszámolt a népművészeti egyesület.

Debrecen - Idei terveiről is beszámolt a népművészeti egyesület.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szombaton tartotta meg éves közgyűlését a Debreceni Művelődési központban. A szervezet elnöke, Hubert Erzsébet lapunknak beszámolt az eseményen történtekről.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az esztendőben is díjakat osztottunk ki. A legjobb szakmai munkáért járó elismerést Hutkai László bőrműves, népi iparművész érdemelte ki, a legjobb közösségi munkáért Nemes Mihálynét tüntettük ki, aki az egyesület pénzügyeiért felelős gazdasági munkatársunk. Szidor Kati-életműdíjat kapott Orvos Józsefné fazekas, Mihalkó Gyula kalaposmester emlékdíját Sánta Gyula késes népi iparművész kapta a pásztorművészet továbbörökítéséért. A hímzők alapította vándordíjat a legmagasabb szintű szakmai munkájáért Tarsoly Andorné népi iparművész kapta – tudtuk meg az elnöktől.

Tervek és feladatok

– A Hajdú-Bihar Megyei és a Bihar Megyei Népművészeti Egyesület összefogásával felmérő munkát tervezünk a megyénkben működő népi kézműves-alkotóházakról, műhelygalériákról, nyitott műhelyekről és tájházakról. A felsorolt intézmények tevékenységét próbáljuk meg összehangolni. Az év második felében kollektív kiállítást tervezünk, Teszem-veszem, mibe teszem? címmel. Különböző alapanyagú tárolóedényekkel lehet pályázni, a gyűjteményt pedig Hajdú-Bihar megyében több helyen is kiállítjuk majd – tájékoztatta a Naplót Hubert Erzsébet.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában