Helyi közélet

2019.02.07. 10:58

Sulibüfék nyomában, avagy mit (v)ehet a gyerek, ha éhes?

Debrecen - A legtöbb gyerek a csokit hiányolja a szabályosan működő büfékből.

Debrecen - A legtöbb gyerek a csokit hiányolja a szabályosan működő büfékből.

Csaknem másfél év telt el azóta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma körlevélben tájékoztatta az intézményvezetőket az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékek listájáról. A dokumentum tartalmazza az engedélyezett termékek listáját és ismerteti a szabályszegés jogi következményeit. A debreceni alap- és középfokú oktatási intézmények büféinek egy része már sikeresen módosította kínálatát, de sok olyan iskolát is találni, ahol a cukorkáktól, porcukrozott péksüteményektől, chipsektől és koffeintartalmú üdítőktől roskadoznak a polcok. A legrosszabb helyzetben azok a szülők vannak, akiknek gyermekei általános iskolába járnak, hiszen ők – elsősorban az alsó tagozatosok – engednek legkönnyebben a „tiltott gyümölcs” csábításának. Több üzemeltetőt azonban még az sem tart vissza az egészségtelen termékek árusításától, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során nemcsak pénzbüntetéssel, hanem akár szerződésbontással is sújthatják a szabályszegőket.

Bőséges az új kínálat

Az egyik debreceni szakiskola büféjének üzemeltetője a Naplónak elmondta: a legapróbb részletekig betartják a szabályokat. – Nem árusítunk magas cukor- és koffeintartalmú italokat, valamint olyan kekszeket, melyek túl sok cukrot és sót tartalmaznak. A kenyértípusoknál kicsit rugalmasabb a szabályozás, ott a teljes kiőrlésű, illetve a csökkentett szénhidrát-tartalmú péksüteményeket szorgalmazzák, továbbá az alacsony zsírtartalmú felvágottakat, illetve szalámikat, rostos üdítők közül pedig kizárólag száz százalékos gyümölcstartalmú nedű szerepelhet a választékban. Ha ezeket a szabályokat nem tartanánk be, szerződésszegésnek minősülne, és az intézményvezető azonnal bezáratná a büfét.

Lelkiismereti kérdés

– Mi már a 2017/18-as tanévet az új, engedélyezett árukészlettel kezdtük – mondta a vállalkozó. Az előző években csak ajánlásképpen, útmutatás gyanánt kaptunk eligazítást arról, milyen termékeket vegyünk le és tegyünk fel polcainkra. Amikor a rendelet érvénybe lépett, a védőnők és az iskolaorvos is ellenőrizte, majd az önkormányzat és az ÁNTSZ felé jelentette, hogy megfelel-e a szabályoknak a kínálatunk. Eleinte nehézkesen fogadták a diákok, sőt még a pedagógusok is a koffeinmentes kávét és az egészséges összetevőkből készült ételeket, és ez némi forgalomcsökkenéssel is járt. Mára azonban elfogadták, de természetesen van, aki a sarki kisboltban szerzi be az energiaitalt és a chipseket. Nem kizárólag a mi felelősségünk a gyerekek egészséges táplálkozása, de mivel jómagam is édesanya vagyok, lelkiismereti okokból sem adnék el túl magas cukor- vagy sótartalmú termékeket a tanulóknak – magyarázta a büfé vezetője.

Menteni a menthetőt

Nyalóka, gumicukor, kóla, üdítőporok. Mára szinte mindenki számára ismertek ezeknek az édességeknek a fogakra gyakorolt hatásai. Dr. Szatmári Éva debreceni fogorvos szerint a szülők sokat tehetnek azért, hogy mielőtt egészségtelen nassolnivalóhoz is hozzájuthatnak a gyerekek, jó szokásokat alakítsanak ki bennük. – Fogaink csak a savak vagy a cukor hatására nem kezdenek el szuvasodni, hiszen ahhoz időre van szükség. A ragadós édességek, mint a karamella vagy az olvadó cukorkák épp ezért jobban károsítják a fogzománcot, hiszen rátapadnak a fogra – mondta.

Szoktatás kérdése

– Mivel száz százalékban nem zárhatjuk ki, hogy a gyerekek ellenálljanak a büfé csábításának, néha annyi is segít, ha édesség fogyasztása után elrágnak egy almát, vagy vízzel kiöblítik a szájukat. Sok szülő azt gondolja, nem nagy gond, ha a tejfogak szuvasak lesznek, hiszen kihullanak. Ez igaz is, de sajnos azzal, hogy egészséges csontfogak nőnek mögöttük, a gyerekek édességfogyasztási szokásai nem változnak. Ezért érdemes már egészen kis korban olyan étkezési rutint kialakítani, hogy később ne az iskolai büfé kínálata befolyásolja a gyerekek választását – tanácsolja a szakember.

SZD


[related-post post_id="4003641"]

[related-post post_id="4052918"]

[related-post post_id="4019570"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában