Helyi közélet

2019.02.09. 14:03

Költöztetik a fogyatékosokat

Debrecen - A Böszörményi út 148. szám helyett jövő tavasztól a felújított Ifjúság utca 2-be járhatnak a rászorulók.

Debrecen - A Böszörményi út 148. szám helyett jövő tavasztól a felújított Ifjúság utca 2-be járhatnak a rászorulók.

A Debreceni Szociális Szolgálat hét telephelye közül hat jelenleg ideiglenes engedélyekkel működik, ugyanis nem felelnek meg a törvényekben előírt összes tárgyi feltételnek. A legnagyobb probléma a Böszörményi út 148. szám alatt található, kiskorú fogyatékosoknak nappali ellátást biztosító intézménnyel van, amelynek az ideiglenes bejegyzése 2018. december 31-én lejárt.

Működési problémák

A debreceni polgármesteri hivatal ezzel kapcsolatban feltett kérdéseinkre közölte, a hátterében az húzódik, hogy az épületet nem lehet akadálymentesen megközelíteni, illetve az egyéb tárgyi feltételek is épp, hogy elfogadhatóak. Helyiségeik egy része több funkciót is betölt. Például foglalkoztatónak az irodát használják, a pihenő a korábbi öltözőből lett kialakítva, ahol nincs elegendő hely egy normál méretű ágy elhelyezésére sem. A közösségi együttlétre szolgáló helyiség egyik részében tudják az ételt tálalni, elfogyasztani.

Elköltöztetik, felújítják

A debreceni önkormányzat legutóbbi közgyűlésén ezért úgy döntöttek a képviselők, hogy a Böszörményi úti épületben elérhető nappali szolgáltatásokat az Ifjúság utca 2-ben működő hasonló intézménybe költöztetik át. Ott jelenleg felnőtt fogyatékosoknak biztosítanak nappali ellátást. Előtte az Ifjúság utcai épületet teljeskörűen felújítanák, akadálymentesítenék és új eszközöket is beszereznének. A tervezés során figyelmet fordítanak arra, hogy a hely alkalmassá váljon a kiskorú fogyatékosok ellátására is.

Foglalkoztatott fogyatékosok

A Böszörményi útra jelenleg 15 kiskorú jár. A szolgáltatás egy állami fenntartású intézmény területén érhető el egy különálló, önkormányzati tulajdonú épületrészben.

Az Ifjúság utcán 60 férőhely van, ahol a felnőtt fogyatékosok nappali ellátása mellett fejlesztő foglalkoztatást is biztosítanak. Az odajárók száma most 35. Ezen túlmenően a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. 22 ellátottat megváltozott munkaképességű munkavállalóként foglalkoztat az épület egyik helyiségében.

Jövő tavasztól az új helyen

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a költözés, azt a választ kaptuk, hogy a projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2020. április 30-a.

A Böszörményi úti önkormányzati tulajdonban álló ingatlan a továbbiakban is közfeladatot fog ellátni, várhatóan átadják az államnak, mivel az épületrész az állami fenntartású intézmény területén található – ismertette a debreceni polgármesteri hivatal.

OCs


Ezek is hamarosan lejárnak

Az alábbi 6 telephelyen a nappali ellátások nyújtására vonatkozó engedélyek 2020. szeptember 10-ig érvényesek:

  • Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézménye;
  • Nagysándor Telepi Gondozó Szolgálat Pósa Utcai Idősek és Demens Idősek Klubja;
  • Belvárosi Gondozó Szolgálat Erzsébet Utcai Idősek Klubja;
  • Fényesudvari Gondozó Szolgálat Csapó Utcai Idősek Klubja;
  • Homokkerti és Józsai Gondozó Szolgálat Deák Ferenc Utcai Idősek Klubja;
  • Tócóskerti Gondozó Szolgálat Derék Utcai Idősek Klubja.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában