Helyi közélet

2017.12.09. 12:06

Zöldhulladékként gyűjtik a falevelet a megyében

Hajdú-Bihar - Igyekeznek a lehető legtisztábban tartani a közterületeket.

Hajdú-Bihar - Igyekeznek a lehető legtisztábban tartani a közterületeket.

Bár már túl vagyunk az első havazáson, a lehullott és a fán lévő levelek még mindig adhatnak munkát a településeken élőknek. A takarítás folyamatos munkát ad, van, ahol a közmunkaprogram részeként is végzik.

Berettyóújfaluban a közterületeken kizárólag a közmunkások feladata azok rendben tartása; a lehullott leveleket is ők seprik és gereblyézik össze. Demjén Zsolt műszaki referens elmondta, a városban szokás szerint nagy zsákokba gyűjtök össze a faleveleket, majd zöldhulladékként szállítják el a szeméttelepre.

A lakosokét is gyűjtik

– Minden szükséges eszközünk megvan ahhoz, hogy a lehullott leveleket összegyűjtsük. Biharkeresztesen egy Kft. és egy Kht. feladata a város tisztán tartása. Mindemellett a közfoglalkoztatottjaink is segítenek a levelek összeseprésében és összegereblyézésében – jelentette ki Barabás Ferenc polgármester. Elmondta, évekkel ezelőtt kialakítottak egy elkerített, őrzött területet, ahol a zöldhulladékot gyűjthetik. Ezt a tárolót a lakosok is használhatják, minden pénteken és szombaton átveszik tőlük is az udvarokon, kertekben összegyűlt faleveleket és nyesedékeket. A lakosok élnek is ezzel a lehetőséggel, így egy ideje megszűntek a kerti égetések, nincs füst sem, ami rontaná a város levegőjének minőségét. A polgármester hozzáfűzte, a gallyakból aprítékot csinálnak, amellyel az önkormányzat intézményeit fűtik, az összegyűjtött faleveleket pedig Berettyújfaluba szállítják el.

Komposztálni szeretnének

Mirkó Bernadett műszaki ügyintéző megírta, Hajdúnánáson is a közfoglalkoztatottak feladata a zöldhulladék összegyűjtése a parkokban, a városközpont területén és a kivezető útszakaszokon. Magántulajdonok esetében a lakosok kötelesek összetakarítani, viszont a gyűjtőzsákokat és az elszállítást az önkormányzat adja, illetve garantálja. A zöldhulladék elhelyezéséről a HHG Kft. gondoskodik, emellett az önkormányzat tervei között szerepel az is, hogy az évközben keletkező zöldhulladékból komposztot állítsanak elő.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában