Helyi közélet

2017.12.02. 10:09

Újabb csomópont-átépítések előtt áll Debrecen

Debrecen - A belvárosi egyirányúsítás befejezése után jövőre 30 útkereszteződést korszerűsítenek Debrecenben.

Debrecen - A belvárosi egyirányúsítás befejezése után jövőre 30 útkereszteződést korszerűsítenek Debrecenben.

Várhatóan jövő őszre elkészül az idén tavasszal megígért mind az 53 debreceni csomópont átépítése. Ezek közül eddig 23-mal végeztek – ismertette Papp László, Debrecen polgármestere. Az Új Főnix Terv keretében, zömében európai uniós forrásból egyebek mellett megújul az István út, a Szobosz­lói út és a 4-es főút találkozási pontja, illetve a Gázvezeték utca és a Létai út eleje. Az Egyetem téri körforgalomban két sávot alakítanak ki. Csaknem 1 milliárd forintos beruházással a Kishegyesi utat is rendbe hozzák.

A következő esztendőben is számos jelentős útfejlesztés várható a megyeszékhelyen. Papp László polgármester sajtótájékoztatóján kiderült: az egyik legfontosabb ilyen beruházás a Gázvezeték utcán lesz: egyebek mellett lámpás kereszteződéseket, 5 autóbuszöblöt, 4 gyalogátkelőhelyet alakítanak ki, és járdákat is építenek majd. Javítanak a Gázvezeték utcáról a Mikepércsi útra való bekanyarodás lehetőségén. A munkálatok 2018 első félévében fejeződnek be.

A gyakori torlódások miatt szintén tervezik az István út, a Szoboszlói út és a 4-es főút csomópontjának átépítését (a főút felüljárója előtt). Egyebek mellett új kanyarodósávokat hoznak létre, (hosszabbítanak meg), illetve szélesítik a burkolatot. A kivitelezés időtartama várhatóan 6 hónap lesz.

Út az egyetemi parkba

Papp László szavaiból kiderült, hogy egyelőre az Egyetemi Innovációs Park (a leendő ThyssenKrupp gyár) könnyebb megközelítését szolgálja majd az az új út, amely a 33-as főútból (a Balmazújvárosi útból) fog megnyílni észak felé, nagyjából a Metro Áruháznál. Ennek a vége a Vezér utcánál lesz. Később ezt az utat összekötnék Debrecen északi elkerülőútjával, a 354-essel. A vonatkozó kivitelezési szerződést várhatóan a jövő év első felében megkötik, a beruházás 2018 második felében fejeződhet be. – A Böszörményi út forgalmának jelentős részét idővel majd át lehetne terelni erre a párhuzamos útra – tette hozzá a polgármester.

Elmondta: mivel meglehetősen problémás jelenleg, nagyon fontos az Egyetem tér és a Nagyerdei körút találkozási pontjának átalakítása, melynek keretében az egyetem főépülete előtti körforgalmat kétszer két sávosra bővítik. A Nagyerdei körút ottani részén buszsávot építenek, hogy a buszok ne tartsák fel a forgalmat. A körforgalom felől a klinikák felé haladók új sávot kapnak. A tervek elkészültek, az engedély adott, a közbeszerzés zajlik. A kivitelezés ott tavasszal kezdődhet.

Javulhat a helyzet a Létain

A Nagyerdei körút és a Pallagi út csomópontjában szintén körforgalmat hoznának létre. A beruházás érintené az ottani kerékpárutat, illetve a villamospályát. Utóbbi korszerűsítésre is szorulna. (Ez az építkezés csak 2019 első felében készülne el.)

A Szabó Kálmán utca, Vécsey utca, Gizella utca, Galamb utca csomópontjába a jövő év második felében jelzőlámpákat állítanak fel, jobbra kanyarodó sávokat alakítanak ki, és új járdákat építenek.

Nagyjából ugyanakkor építik meg a Bartók Béla út elején régóta kért, a Pesti utca felé vezető új kanyarodósávot is.

Ugyancsak neuralgikus pont Debrecen közlekedésében a Vámospércsi út és a Létai út kereszteződése, ahol gyakran alakulnak ki nagy forgalmi dugók. Ezek enyhítésére a Létai út elejét átalakítják, mely után két sávon lehet majd arról a Vámospércsi útra kikanyarodni. A kivitelezés 2018 második félévében várható.

Jövőre felújítják a Kishegyesi utat; ennek költsége az 1 milliárd forinthoz fog közelíteni. A Határ útnál és a Pósa utcánál jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki – hangsúlyozta a polgármester.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában