Helyi közélet

2017.12.29. 08:57

Lezárások, építések az új 481-es főúton

Debrecen - Megnéztük, mekkora a tranzitforgalom a nemrégiben átadott M35-ös autópályán.

Debrecen - Megnéztük, mekkora a tranzitforgalom a nemrégiben átadott M35-ös autópályán.

Bő két héttel azután, hogy átadták a Debrecentől déli irányba haladó M35-ös sztráda első ütemét és az autópályát a 47-es főúttal összekötő 481-es főutat, leteszteltük, hogy milyen a forgalom az M35-ös új szakaszán. Megszokták-e már az autósok az új útvonalat, és vajon nőtt-e a tranzitforgalom az utóbbi napokban?

Az autópályára a Hajdúszoboszlóra vezető 4-es számú főútról felhajtva ugyan tábla jelzi, hogy fizetős szakaszra érkeztünk, de december 31-ig még nem kell autópálya-matricát vásárolni. A bejárás időszakában alig volt forgalom, csak néhány kamionos és autós használta a nemrégiben átadott útszakaszt. A szabályoknak megfelelően kényelmesen és csöndesen lehetett haladni, ám a reggeli csúcsban jelentősebb forgalomra számíthatunk. Az autópályán egy kilométer hosszan útlezárás van érvényben, ezen a szakaszon csak a belső sáv használható. A lezárt útrészhez érve azonban sem munkagépeknek, sem munkásoknak nem volt nyomuk, csak bóják jelezték a lezárt területet.

Az új főúton még dolgoznak

A 481. számú főúton viszont dolgoztak a munkagépek a leállósávban, az áthaladó forgalmat pedig munkások irányították, mert csak egy sávon közlekedtek a járművek. A munkálatok ellenére is fennakadás nélkül lehetett haladni, mindössze nyolc percbe telt eljutni az M35-ös autópálya felhajtójától a 481-es főút végéig, az autó- és kamionforgalom az utóbbi szakaszon is csekély volt.

Mint azt a Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt.-től megtudtuk, a kivitelező az M35-ös autópályán az esőzés okozta károkat állítja helyre, ezért van szükség a forgalomkorlátozásra. Amennyiben az időjárás engedi, a munkák napokon belül befejeződnek. Rossz idő esetén legkésőbb tavasszal folytatódnak. A 481-es főúton nincs munkavégzés – tájékoztatott a társaság.

Az útvonalunk megtervezéséhez a Google térképes alkalmazását használtuk, azonban sikertelenül próbálkoztunk: az ugyanis nem jelezte, hogy a 4. számú főútról autópálya-felhajtó volna Berettyóújfalu irányába. Útközben a GPS folyamatosan azt mutatta, hogy a pusztában haladunk. Teszteltünk egy másik ingyenes alkalmazást is: a Waze már jelezte és felismerte, hogy az M35-ös autópályán haladunk 481 főút felé. – A NIF Zrt. nem szolgáltat adatokat egyik alkalmazás beruházási nyomvonaláról sem – reagált arra kérdésünkre a szóvivő, hogy miért nem ismeri a Google Maps az új útvonalakat. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában