Helyi közélet

2017.12.27. 15:10

Egyedi védettség alatti házak nem bonthatók le Debrecenben

Debrecen - A városkép megőrzése érdekében fogadott el rendeletet és arculati kézikönyvet az önkormányzat.

Debrecen - A városkép megőrzése érdekében fogadott el rendeletet és arculati kézikönyvet az önkormányzat.

A történeti hagyományok, építészeti, városképi és -arculati értékek, idegenforgalmi nevezetességek megőrzését is szolgálja az a szabályzat, amelyről december 14-én szavazott a városi képviselő-testület.

Kulturális kincs

A közgyűlés által elfogadott előterjesztés szerint cél a városkép formálásának kordában tartása is, továbbá a város történelme és identitása szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének és arculatának megtartása a jövő nemzedékek számára. A város épített értékei – tulajdonformától függetlenül – a város kulturális kincsének részei, s emiatt tehát a fenntartásuk, méltó használatuk, bemutatásuk és megőrzésük közérdek.

A helyi védelem a város közigazgatási területén az építészeti örökség mindazon elemére kiterjed, amely külön jogszabály alapján nem áll védelem alatt, és amit az önkormányzat közgyűlése épített környezeti értékként védetté nyilvánít.

Forráskutatás

A helyi értékvédelem feladata a városkép védelme, a különleges oltalmat érdemlő építészeti, régészeti, város-, ipar-, építészet- és kultúrtörténeti, művészeti szempontból védelemre érdemes területek, épületek és -együttesek, építészeti elemek, köztéri alkotások felkutatása, számbavétele, forráskutatása, dokumentálása és a közvéleménnyel való megismertetése.

A debreceni közgyűlés decemberi ülésén | Fotó: Matey István

Ezeken kívül idetartozik az általános környezet- és építészeti kultúra szemléletformáló terjesztésének, valamint az erre való nevelésnek a támogatása is. A helyi védettségű értéket nem veszélyeztetheti, településképi vagy műszaki szempontból nem károsíthatja az építészeti örökségen vagy környezetében végzett építés, akárcsak területhasználat sem.

Funkcióváltás

Fontos előírás az is, hogy helyi egyedi védelem alatt álló épület csak a védelem megszüntetése után bontható le. Funkcióváltás esetén is ugyancsak meg kell őrizni a helyi védelem alapját képező értéket.

HBN-VA


A kapuzat, a vasalat és a faragás is megőrzendő

Az önkormányzati főépítész a településképi intézkedései során folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi védelem alá helyezés lehetőségét az arra érdemes településképi területek és elemek vonatkozásában – tartalmazza Debrecen előírása.

Az értékek feltárását bárki kezdeményezheti, és a feltáráshoz anyagi támogatás adható. A védett értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, fenntartásáról a tulajdonosa köteles gondoskodni. Ehhez kérheti az önkormányzat támogatását. A rendelet hangsúlyozza azt is, hogy az érintett tulajdonos köteles megóvni az épület alkotórészeit, különösen a kapuzatot, a nyílászárót, a vasalatot, az ornamentikát, a faragványt, az anyaghasználatot, az ipar- és képzőművészeti alkotást, a vakolatarchitektúrát.

A kötelezettség kiterjed a védett érték minden alkotóelemére. A használat és a fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti. A helyi védelem alatt álló érték tulajdonosának fenn kell tartania a jó műszaki állapotot, és rongálódás esetén azt helyre kell állítania.


[related-post post_id="3710929"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában