Helyi közélet

2017.10.18. 18:23

Szelet fogott a vitorla Debrecenben

Debrecen - Az iskolákról és a szakmákról is hasznos információt kaphatnak a diákok.

Debrecen - Az iskolákról és a szakmákról is hasznos információt kaphatnak a diákok.

Szelet a vitorlába címmel immár tizennyolcadik alkalommal szervezett pályaválasztási kiállítást a felvételi előtt álló általános iskolás diákok számára a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a Lovardában október 18–19. között. A kétnapos eseményen – melyen 52 kiállító vesz részt – különböző előadásokkal, szakmabemutatókkal, önismereti sarokkal, játékos nyelvi tesztekkel, valamint pályaorientációs és pályaismeret bővítő feladatokkal várták a hetedik, illetve nyolcadik osztályos diákokat.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta: az utóbbi években egyre fontosabbá vált a rendezvény, mivel Debrecenben olyan gazdasági föllendülés zajlik, amely által rengeteg új munkahelyet teremtenek a jövőben. Kifejtette, a kiállítás célja, hogy segítsen az általános iskolásoknak egy olyan pályát vagy szakmát választani, ami biztos megélhetést jelenthet majd a számukra. Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője hozzátette, a rendezvényre közel 10 ezer diákot várnak. Emellett egy telefonos alkalmazást is fejlesztettek, amely segít eligazodni pályaválasztás előtt állóknak a középiskolák szakjai, a tanulható szakmák között.

A szakiskolák népszerűsége növekszik

Már az első napon hatalmas érdeklődés övezte az idén felnőttkorba lépő pályaválasztási kiállítást. Sok általános iskolai osztály diákjai már a megnyitó előtt elkezdték feltérképezni az iskolák standjait, valamint áttanulmányozni a tájékoztató füzeteket.

A diákok nagy része ugyan már tudja, mit szeretne tanulni, melyik középiskolát akarja választani, ennek ellenére szívesen megnézték, hogy más intézmények milyen lehetőségeket kínálnak. A tanulók elmondták: azért jöttek el a kiállításra, hogy ötletet merítsenek, és még több információt megtudjanak a középiskolai vagy szakgimnáziumi tanulmányokkal kapcsolatban. A legnagyobb érdeklődés a lányok részéről inkább a középiskolák, illetve a művészeti iskolák felé irányult, míg a fiúk szívesebben tanulnának informatikát vagy valamilyen szakmát.

A legtöbben a Fazekas Mihály Gimnáziumot, a Kossuth Lajos Gimnáziumot, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumát, valamint a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskolát említették meg, sokan ezekben az intézményekben szeretnének tovább tanulni.

Minden évben részt vesznek

– Már a legelső kiállításon is szerepeltünk az iskolával, és szerencsés helyzetben vagyunk, mert az indított szakokra szinte minden alkalommal egy teljes osztálynyi gyerek jelentkezik. Az elmúlt évekhez képest nagyobb az érdeklődés a standunk iránt, amit részben a jó időnek köszönhetünk, hiszen idén is kint mutatjuk meg, mit is oktatunk – nyilatkozott Bakó Imre, a balmazújvárosi Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (BSZC) Veres Péter Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolájának szaktanára.

A Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik tanára szintén azt mondta, hogy a kiállítás kezdete óta minden évben képviseltetik magukat. Hozzátette, sok diák, tanár és szülő érdeklődik náluk, és nemcsak a gimnáziumi osztályok, hanem a szakoktatás iránt is. A kiállításon az egészségügyi szakirányú tantárgyakhoz kapcsolódó dolgokkal vettek részt, a tanulók bátran kipróbálhatták az orvosi eszközöket, de az újraélesztést is gyakorolhatták.

Jó szakmával sokra vihetik

– Jó ötletnek tarjuk a kiállítást, így teljes képet kaphatnak nemcsak a diákok, de a szülők is arról, milyen képzéseket indítanak az egyes iskolák. Bemutatjuk, mit tanítunk, megnézhetik, milyen szakmáink vannak, és ki is próbálhatják magukat ezekben. Hoztunk különböző műszereket, amelyeket alaposan szemügyre vehetnek – részletezte dr. Biri Sándorné, a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese.

A hajdúszoboszlói BSZC Bocskai István Szakgimnázium és Szakközépiskola körülbelül tíz éve vesz részt rendszeresen a rendezvényen. A kiállításon az iskola az asztalos- és a szakácsképzését mutatta be, a külső helyszínen nemcsak a gyalulás rejtelmeibe vezették be a diákokat, hanem a paprikás krumpli elkészítésébe is. Bálint Lajos, az intézmény könyvtárosa elmondta, egy jó szakmával nagyon sokra vihetik a diákok, azzal is megtalálhatják a számításaikat a világban.

Érettségihez kellene kötni a szakmákat

Manapság sokakban él az az elképzelés, hogy szakmát csak a kevésbé sikeres és eredményes diákok választanak. Dr. Biri Sándorné úgy gondolja, a szakemberképzést is érettségihez, általános műveltséghez kellene kötni, hogy ha egy adott szakmára nincs igénye a gazdaságnak, akkor könnyen átképezhessék magukat a szakemberek. Szerinte az, hogy a szakközépiskolában csökkentették a közismereti órák számát, korlátozza a diákokat a továbblépésben. Azt azonban mindenképp pozitívan értékeli, hogy 25 éves korig két szakmát ingyenesen meg lehet szerezni.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában