Helyi közélet

2017.10.25. 16:12

Műszaki pályára csábították a fiatalokat Debrecenben

Debrecen - Különböző kísérletekkel, android vezérlésű robotokkal vagy hangtechnikai eszközökkel is ismerkedhettek szerdán a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválra látogató fiatalok a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában.

Debrecen - Különböző kísérletekkel, android vezérlésű robotokkal vagy hangtechnikai eszközökkel is ismerkedhettek szerdán a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválra látogató fiatalok a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában.

A pályaorientációs rendezvényen 32 kiállítói stand hirdette a műszaki pálya érdekességeit. A cégek számára rendkívül fontos a megfelelő utánpótlás nevelés előkészítése, leginkább az informatika, az elektrotechnika, az épületgépészet és a vegyipar területén van szükség szakképzett munkaerőre. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével szervezett fesztiválon a tanulók közelebbről megismerkedhettek a szakképző intézményekkel, vállalatokkal és szakemberekkel. Éves szinten legalább 600 villanyszerelőre lenne szükség, ez közel 45 százalékkal több, mint ahány végzős diák jelenleg van. A cégek szakember igénye és a végzett diákok létszáma között tehát hatalmas szakadék tátong. Ezt a hiátust igyekszik betölteni a rendezvény, ahol a fiatalok élményalapon ismerkedhetnek meg a műszaki szakmákkal.

A rendezvény megnyitóján Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere köszöntötte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat:

A nagy innovációk viszik előre az országot, ezért szükség van a megfelelően képzett szakemberekre. Debrecen olyan város, ahol a tanulmányok után a fiataloknak lehetőségük lesz elhelyezkedni, hiszen a jövőben több ezer munkahely jön létre. A munkájukért kapott fizetés pedig biztos megélhetést jelent majd számukra."

Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja a mérnöki pálya kihívásaira és szépségeire hívta fel a figyelmet. Elmondta, az ipari szereplőkkel való együttműködés is abban segíti a hallgatókat, hogy értékes tudással lépjenek ki a munkaerő piacra.

Ipari forradalom zajlik

– Az Ipar 4.0 korszakában a technológia radikális megújuláson megy át. Aki szerepet vállal az informatika, az elektronika, a gépészet vagy vegyipar területén, egészen biztos, hogy az ipar sikerembere lesz. Ez a rendezvény egy olyan interaktív találkozási lehetőség, amelyen a Debreceni Egyetemnek is fontos szerep jut – fogalmazott Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

Mi a pálya, fiatalok?

A pályaorientációs rendezvényen óriási érdeklődés övezte a gépészettel kapcsolatos technológiai újdonságokat. Szabó Imre Hajdúnánásról érkezett, szeretne műszaki területen továbbtanulni. Terve, hogy Hajdúböszörményben mezőgazdasági gépszerelővé képezze magát. A még csak 8. osztályos tanulónak nincsenek egyelőre munkavállalással kapcsolatos tervei, de nem kizárt, jelenleg a tanulásra fekteti a hangsúlyt.

– Azért jöttem el, mert kíváncsi vagyok, mi mindent ismerhetünk meg itt. Hátha valami felkelti az érdeklődésemet. A Debreceni Egyetemen szeretnék továbbtanulni informatika szakon, az ECDL vizsgám már megvan. Egy ilyen sikerélmény után pedig úgy érzem, ezen a területen kell folytatnom. Arról, hogy mit hoz a távoli jövő, még nem tudok beszélni – említette Lakatos Dóra, 12. osztályos tanuló.

Auer Michaelt, a debreceni Baross Gábor Középiskola és Kollégium tanulójaként a műszaki terület kifejezetten érdekli. A jövőben gépgyártás technológusnak szeretne tanulni, és Debrecenben helyezkedne el, ha lesz rá lehetősége.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában