Helyi közélet

2017.10.17. 15:58

Elektronikus bérlettel utazhatunk Debrecenben

Debrecen - Az országban elsőként Debrecenben vezetik be a helyi közlekedésben az elektronikus közlekedési bérletet.

Debrecen - Az országban elsőként Debrecenben vezetik be a helyi közlekedésben az elektronikus közlekedési bérletet.

A jövő hónaptól az új típusú, elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkezők és a diákok már bérletként is tudják használni ezen okmányaikat a DKV valamennyi járatán – jelentették be egy keddi debreceni sajtótájékoztatón. Aki október 28-tól ilyen megoldást választ a bérletpénztárban, a vásárlás végén nem papíralapú bérletet, hanem egy nyugtát fog kapni. Ezzel egy időben a jegyellenőrzés is elektronikussá válik. Az utas elektronikus személyi igazolványát, vagy a diákok diákigazolványát az ellenőrök egy erre a célra fejlesztett, speciális mobiltelefonnal tudják majd ellenőrizni.

A rendszer az elektronikus személyiben található chipre, illetve a diákigazolvány vonalkódjára épül.

Ilyen megoldás eddig Magyarországon csak a MÁV pusztaszabolcsi vonalán működött, a helyi közlekedésben Debrecennek jutott az úttörő szerep.

Új távlatok nyilnak

Az elektronikus bérlet bevezetéséről szóló tájékoztatón kiderült, hogy sokan élhetnek az új lehetőséggel. Manapság a cívisvárosban több mint 50 ezer embernek, vagyis a lakosság negyedének van már elektronikus személyi igazolványa, tanítási időszakban pedig átlagosan 19 ezer diák vásárol tanulóbérletet. A rendszer nem csak bérlet beszerzésére nyújt lehetőséget. Ezen az elven vehetik majd meg, akár a városba érkező turisták is a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) járataira érvényes napi-, háromnapos, illetve hétnapos jegyet.

Az innováció fellegvára

Az országos jelentőségű projekt a Belügyminisztérium, Debrecen önkormányzata, a DKV Zrt., valamint az állami tulajdonú IdomSoft Zrt. együttműködésének eredményeként valósult meg. A működéséhez szükséges központi rendszert és az ahhoz tartozó informatikai csatornákat, valamint az ellenőrzésre szolgáló 30 speciális okostelefont és 45 dekódoló egységet az IdomSoft Zrt. biztosította.

– Azért Debrecenben alkalmazzuk először az elektronikus bérlet rendszert, mert ez egy innovatív város – jelentette ki Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Elmondta: amennyiben a projekt itt sikeres lesz, az egész országban ezt fogják bevezetni.

A következő lépcsőfok

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nagyon fontosnak tartja az állampolgárok életét könnyebbé tévő XXI. századi technikai megoldásokat. Ennek megfelelően az országban például itt található a legtöbb okoszebra, az itteni villamosmegállókban már régóta azt látni, hogy hány perc múlva érkezik az ingyenes a wifit biztosító következő jármű, a DKV pedig korszerű mobiltelefonos alkalmazással is rendelkezik.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy szeretnék tovább könnyíteni az utasok számára a bérlethez jutást. Várhatóan év végéig bevezetik az internetes felületen keresztül történő vásárlás lehetőségét.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában