Helyi közélet

2017.10.30. 11:25

Drágább a tégla, a vas, a fa

Debrecen - Szerkezetépítőt találni ma szinte lehetetlen, jó előre le vannak kötve a kapacitásaik.

Debrecen - Szerkezetépítőt találni ma szinte lehetetlen, jó előre le vannak kötve a kapacitásaik.

Életünk során minden egyes vásárlás döntés elé állít minket. Melyik márkában bízzunk? Mennyi pénzt szánjunk rá? A minőséget vagy az árat vegyük inkább figyelembe? Sok-sok szempont alapján végül választunk. Egy építkezéshez vagy felújításhoz vásárolt termékre ez különösen igaz, hiszen hosszú évekre szól ez a döntés! Építőanyagot kizárólag megfontoltan, szakértők tanácsadása mellett érdemes vásárolni – fogalmazott Halász Zoltán, a debreceni Tüzépker Kft. kereskedelmi vezetője. Tőle is azt kérdeztük, hogy az építőanyag-piacon követte-e a fellendülést áremelkedés.

Többször is emelkedhet

– Én is meg tudom erősíteni, az építőanyagok ára folyamatosan emelkedik – évente akár többször is – jellemzően 5-6-10 százalékot. Idén főleg a szerkezetépítéshez szükséges anyagok drágultak, mint a tégla, vas, vagy a faanyagok, amiknek a behozatala is körülményesebbé vált. Arra számítunk, hogy a következő év hasonló lesz, ez az ütem jellemzi a piacot jövőre is. Az árnövekedés eddig átlagosan 15 százalékosnak mondható, a tégláé ennél jobban megugrott, 20 százalék körüli. Szerkezetépítőt találni ma szinte lehetetlen, az ő kapacitásaik most teljesen le vannak kötve. Néhány partnerünk lakás­építésbe már nem fog idén, helyette inkább állami, önkormányzati fejlesztésekben gondolkodnak. Van néhány, aki bátor és úgy látja, hogy a CSOK-nak és az 5 százalékos áfának köszönhetően jövőre még van mit kihozni a lakásépítésekből. Egy Debrecenben lakóparkot építő partnerünk azt mondta, most még jól eladhatók a lakások. Úgy látjuk, az elmúlt fél év és a következő egy év viszonylatában Debrecenben 2000-nél több lakás van megépülőben, nagy része a CSOK-nak is köszönhetően. Bízom benne, hogy születik olyan döntés, ami a mostani építőipari lendületet továbbviszi majd.

HBN


Kedv a fiataloknak

Halász Zoltán a munkaerőhiány kapcsán elmondta, többször tartott pályaorientációs előadást középiskolásoknak, sőt általános iskolásoknak is: – Az ilyen kezdeményezések nagyon jók, a gyerekek hallanak az építőiparról, lesz róla fogalmuk, mi az, bízunk benne, hogy a későbbiekben kedvet kapnak az építőiparban való elhelyezkedéshez.


[related-post post_id="3664434"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában