Helyi közélet

2017.09.16. 16:39

Kisvasútról nézegethetjük a hajdúsági nevezetességeket

Ebes - Különleges turisztikai attrakció tervei körvonalazódnak Ebes határában.

Ebes - Különleges turisztikai attrakció tervei körvonalazódnak Ebes határában.

A 2019 nyarára elkészülő beruházás eredményeként az érdeklődők interaktív makettek között közlekedő kisvasúttal ismerkedhetnek meg a megye nevezetességeivel. Az egyedülálló projektet mintegy félmilliárd forint európai uniós és hazai központi költségvetési forrásból Ebesen, a 4-es számú főút mentén, csaknem kéthektáros területen valósítják meg. A projekt keretében állandó és ideiglenes kiállításokon mutatják majd be a hajdúk, a csikósok, a bojtárok, a juhászok, a kondások hétköznapi és ünnepi népviseleteit, létrehoznak egy gyorséttermet és egy különtermet.

Mindent, ami jellegzetes

Az igazi különlegességet azonban a kisvasútpark jelenti majd, ahol interaktív makettek között vonatozhatnak a turisták, és ismerkedhetnek meg Hajdú-Bihar megye nevezetességeivel. A különböző állomásokon látható lesz a hortobágyi kilenclyukú híd, a szürkemarha hajtó út, de megelevenednek a debreceni tűzvész, vagy a Bocskai szabadságharc eseményei is. A kisvasút utasainak bemutatják Hajdú-Bihar gyógyvíz lelőhelyeit, a debreceni repülőtér fejlődését az egykori szovjet katonai repülőtértől a mai nemzetközi polgári légikikötőig, egy drótkötélpályán pedig kisrepülő modell tárja fel a jelenlegi járatok célállomásainak látványosságait.

Mindezen túlmenően a megye címerével, a Nagytemplommal és a Nagyerdei Stadionnal is megismerkedhetnek a látogatók sok-sok szórakoztató elemmel, a gyerekeknek pedig játszóteret is kialakítanak. A különleges turisztikai attrakció építése jövő tavasszal kezdődik, s várhatóan 2019 nyár elejétől vehetik igénybe a látogatók. A fejlesztéssel mintegy tíz új munkahelyet teremtenek Ebesen – válaszolta a hajdú-bihari Napló kérdéseire Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában