A nap hőse!

2024.06.17. 12:12

Meghalt volna az idős nő, ha nem lép közbe a vezetésoktató

Azonnal megállt, a járműhöz rohant, és látta, hogy a jobb első ülésen egy idős nő alatt nagy vértócsa volt az autóban és az aszfalton is.

Haon.hu

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, szabadnapos rendőr segített egy karambol sérültjének, amíg oda nem értek a mentők, ezzel megmentve az életét. Tóth Tamás, a Vida Autósiskola szakoktatója, egyben szabadnapos rendőr, oktatás közben volt szemtanúja egy közlekedési balesetnek Nyíradonyban. Észrevette, hogy az egyik autó utasa súlyosan megsérült, és azonnal a helyszínre sietett.

Életet mentett Nyíradonyban Tóth Tamás vezetésoktató, szabadnapos rendőr
Életet mentett Nyíradonyban Tóth Tamás vezetésoktató, szabadnapos rendőr
Forrás: Vida Autósiskola

Az áldozat elvérzett volna, ha nem lép közbe a vezetésoktató

Egy idős hölgyet talált, a térdhajlata fölött súlyosan vérző sebbel. Az éber oktató azonnal direkt nyomást alkalmazott a sebre, amellyel sikerült elállítania a vérzést. Közben másokat arra kért, hogy értesítsék a mentőket és hozzanak kötszert. A kapott géztekerccsel kitömte a sebet és tovább folytatta a nyomást a mentősök kiérkezéséig.

A mentősök megállapították, hogy Tóth Tamás szakoktató helyszíni beavatkozása nélkül a nő elvérzett volna. A sérültet további ellátásra kórházba szállították.

Tóth Tamás, a hölgy életét megmentő szakoktató az autósiskola honlapján szólalt meg az eset kapcsán.

Mi volt az első gondolatod, amikor láttad a sérült nőt?

Azonnal cselekedni kell. Az idő döntő fontosságú ilyen helyzetekben.

Mi motivált a gyors beavatkozásra?

Sikerült azonnal felismerni a helyzetet, ami a „Police Medic III” végzettségemnek is köszönhető. Ez egy úgynevezett rendészeti sebesültellátó végzettség, amit a rendőrségen szereztem. Police Medic instruktorként oktathatom kollégáimat a különböző sérülések ellátására.

Hogyan segíthet az elsősegély oktatás az ilyen helyzetek kezelésében? Mit üzennél azoknak, akik még nem tanultak elsősegélynyújtást?

Az elsősegélynyújtási ismereteket mindenkinek ajánlom, hogy tanulja meg, hiszen életeket menthetünk vele. Ne féljetek cselekedni, ha szükség van rá! A közúti elsősegélynyújtás megtanulása mindenkinek kötelező, aki jogosítványt szeretne szerezni. Ez az eset is jól mutatja, hogy a megfelelő elsősegélynyújtási ismeretek mennyire fontosak lehetnek.

Kiváló példát mutat

Tóth Tamás szakoktató példája jól mutatja, hogy az elsősegélynyújtás ismerete mennyire szükséges. Rendkívül fontos, hogy az autósiskola tanulói ne csak vezetni tanuljanak meg, hanem szükség esetén életmentő ismereteket is alkalmazhassanak. Ennek eléréséért minden tőlem telhetőt meg is teszek.

– vélekedett Molnár József, az Országos Mentőszolgálat mentésvezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában