Helyi közélet

2017.09.20. 13:20

Jelentős fejlődés előtt Vámospércs

Vámospércs - Sikeres pályázatoknak köszönhetően 1 milliárd 200 millió forintot kap a település.

Vámospércs - Sikeres pályázatoknak köszönhetően 1 milliárd 200 millió forintot kap a település.

Számos fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben Vámospércsen, miután a település önkormányzatának több pályázatát is győztesnek nyilvánították. A részletekről szóló sajtótájékoztatón Tasó László, a körzet országgyűlési képviselője elmondta: míg 2007 és 2013 között a Magyarországnak adott uniós pénzek mindössze 10 százalékát fordították gazdaságfejlesztésre, ez az arány 2014 és 2020 között eléri a 60 százalékot. Ennek köszönhetően a vállalkozások erősödhetnek, versenyképesebbé válhatnak – vélte.

Vámospércs sikere

– Vámospércs nagyon jó pályázatokat adott be a Terület és Településfejlesztési Operatív Programra. Ennek köszönhetően óvodai eszközök fejlesztésekre például 43 millió forintot, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 4 és fél milliót, a társadalom erősítését szolgáló programokra 50 milliót, turisztikai fejlesztésekre 122 millió forintot fordíthatnak. A Zöld Város Program keretében további 800 millió forintot is kap Vámospércs – ismertette Tasó László.

Az országgyűlési képviselő bejelentette, hogy a Varga-család helyi sertéstelepük fejlesztésére beadott két pályázata is sikeresnek bizonyult, így ők 298, illetve 150 millió forinthoz jutnak.

Épületek és parkok

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere arról beszélt a tájékoztatón, hogy a pályázati pénzekből fejleszteni tudják majd az óvodát, az iskolát, a szociális szolgáltató központot. Modernizálják a piacot, új parkokat alakítanak ki a városházával szemben és a művelődési háznál. A Marinka városrészben egy debreceni Békás-tóhoz hasonló, – csak kicsit kisebb – pihenőhelyet hoznak létre, valamint befejezik a művelődési ház felújítását is.

Megújuló 48-as út

Tasó László arról is beszélt, hogy Vámospércs térségében kiemelkedő fejlesztés lesz a közeljövőben a 48-as főút felújítása, amit a kormány a támogatandó beruházások közé sorolt. A kivitelezés két ütemben fog megvalósulni és 2020-ra készül el. Ennek során nagy-határrá válik a nyírábrányi határátkelő – tette hozzá.

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere kifejtette: nagyon várják a településükön áthaladó 48-as főút korszerűsítését, mert az elmúlt években több a kisvárosban befektetni akaró is az út állapota miatt meggondolta magát és más helyszínt választott. Ráadásul szinte minden héten történik ott valamilyen baleset.

HBN-OCs


Telephelyfejlesztések

A két pályázaton nyerő Varga-család képviseletében Varga Gyula elmondta: a pénzből Vámospércs határában régi magtárakat újítanak fel, szociális épületet alakítanak ki és egy új terményszárító- és terménytároló telepet is építenek. A sertéstelepen tartandó állatok számát 5600-ra növelik. Ezeknek köszönhetően a jelenlegi csaknem 20 fős foglalkoztatotti létszámukat, legalább tucatnyival tudják növelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában