Helyi közélet

2017.09.08. 09:48

Függet…

<em>Katalóniában október elsején népszavazást tartanak arról, hogy függetlenedjenek-e Spanyolországtól. Erről per­sze nem a kétkamarás spanyol parlament alsó- és felsőháza döntött, hogyisne, ők többségükben már a leggazdagabb tartomány elszakadásának gondolatát is elutasítják!</em> Ratalics László jegyzete.

Katalóniában október elsején népszavazást tartanak arról, hogy függetlenedjenek-e Spanyolországtól. Erről per­sze nem a kétkamarás spanyol parlament alsó- és felsőháza döntött, hogyisne, ők többségükben már a leggazdagabb tartomány elszakadásának gondolatát is elutasítják! Ratalics László jegyzete.

Igaz ugyanis, hogy Katalónia „csak” 7,5 millióval részesül a teljes 46,5 milliós lakosságból, de fejlett ipara (az ország „műhelye”) és a turizmus révén a spanyol nemzeti össztermék 20-25 százalékát adja (a tartomány GDP-ben jóval felülmúlja hazánkat). A függetlenségi népszavazásról tehát a katalán parlament határozott, Spanyolor­szág­ban ugyanis Franco diktatúrája után, a hetvenes évek végétől a központi kor­mányok – az erre irányuló erőteljes nyomásnak engedve – egyre nagyobb teret engednek a katalán, baszk, galiciai stb. autonómiatörekvéseknek, beleértve a fontos jogosítvá­nyokkal bíró tartományi törvényhozást és kormányzást. Még izgalmasabb, hogy miközben a spanyol kormány az alkotmányból levezetve illegitimnek minősíti a három hét múlva tartandó népszavazást, az elszakadás még a katalán parlamentben helyet foglaló pártokat is végletekig megosztja (bár a többség összejött). Vagyis népszavazás biztosan lesz, de hogy érdemben mit jelent, az egyelőre roppant bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában