Helyi közélet

2017.08.25. 18:46

Vakvezető kutyának és gazdájának szimpatizálni kell egymással

Debrecen – Kállay Kristóf és kutyája, Brendon sikeresen teljesítette a vakvezető vizsgát. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szerdán vizsgáztatta a párost.

Debrecen – Kállay Kristóf és kutyája, Brendon sikeresen teljesítette a vakvezető vizsgát. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szerdán vizsgáztatta a párost.

A Debreceni Egyetem kommunikátor szakán végzett fiú ifjúsági ügyintézőként dolgozik a Fehér Bot Alapítványnál. Elmondása szerint nem okozott számukra különösebb gondot a vizsga: – 2016 novemberében találkoztam először Brendonnal; mivel összeszokott páros vagyunk, nem volt probléma a feladatok teljesítése sem – mesélte Kristóf. Születése óta látássérült, de hét éve veszítette el teljesen a szeme világát. Amíg nem volt vakvezető kutyája, barátai segítették a közlekedésben. Januártól kezdték az intenzívebb felkészülést a kutyával, melynek folyamán az állatról való gondoskodást is el kellett sajátítania. Hangsúlyozta: bár Brendon minden útvonalat ismer, sosem ő dönt arról, merre menjenek, hanem Kristóf. – Az én fejemben is megvan a térképe egyes útvonalaknak, egyrészt korábban még láttam, másrészt nap mint nap arra közlekedem – magyarázta. Ha új helyre kell eljutniuk, az Brendontól és a gazdájától is nagyobb figyelmet igényel, de a megadott instrukciók alapján nem okoz nagyobb gondot az odatalálás.

A labradorok a legalkalmasabbak

A tizenegy éve működő alapítvány évente nagyjából 16 kutyát képez ki látássérült emberek számára. Vakvezetésre a labradorok a legalkalmasabb, az ebek képzése egy-másfél éves korukban kezdődik – tudtuk meg a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyik munkatársától, Komondi Piroskától. Ideális esetben kölyöknevelő családi körben nőnek fel az iskolával együttműködve. Miután elérik a megfelelő kort, egészségügyi szűréseken esnek át, ezután kezdődhet a kiképzés, mely vizsgával zárul. Ez bizonyítja, hogy képesek vak embert vezetni.

Fotó: Molnár Péter

A kutya és a „felhasználó” megválasztása összetett folyamat, mind az állatnak, mind az embernek szimpatizálnia kell egymással, és tudniuk kell együttműködni. Ennek érdekében személyes látogatáson ismerik meg a kliensek igényeit, közlekedési nehézségeiket, azokat az útvonalakat, ahol a vakvezető kutyák kísérik majd őket.

Három útvonalból választanak

Amint megtalálták a megfelelő kutyust, hosszabb tanulási folyamat kezdődik mindkettőjük számára, amely közlekedésbiztonsági vizsgával zárul. Háromtagú bizottság előtt zajlik a számonkérés, melyen előre begyakorolt útvonalat kell teljesítenie a vakvezető kutyának és a kliensnek. Az útvonalakat úgy állítják össze, hogy gyaloglást, tömegközlekedést és beltéri feladatot (bolti látogatás) is tartalmazzon. Része az úgynevezett megbízhatósági teszt, ami olyan alapvető feladatokat tartalmaz, mint a pórázon vezetés, szabadon engedés, behívás, ismerős emberrel való találkozás. A vizsgaútvonalat önállóan kell megtenniük, azonban ahogy a való életben, úgy itt is minden segítséget igénybe vehetnek, például a járókelőktől. A sikeres teljesítéssel olyan tanúsítványt szereznek, ami igazolja, hogy balesetmentesen képesek közlekedni – részletezte Komondi Piroska.

HBN-FE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában