Helyi közélet

2017.08.01. 11:39

Kontinens szemétből

<em>Újabb, ezúttal fél Európa méretű szemétszigetet találtak a Csendes-óceán déli részén. Korábban „csak” négy hasonló sziget létezéséről tudtak, ez az ötödik.</em> Orosz Csaba jegyzete.

Újabb, ezúttal fél Európa méretű szemétszigetet találtak a Csendes-óceán déli részén. Korábban „csak” négy hasonló sziget létezéséről tudtak, ez az ötödik. Orosz Csaba jegyzete.

Az ENSZ Óceán Konferenciájának becslései szerint 2050-re ezek össztömege meghaladja majd az óceánban élő halak össztömegét. A jelek szerint hiába kötik a kormányok egymás után a klímavédelmi egyezményeket, a szemetelés nem csökken, sőt inkább fokozódik. Most biztosan sokan legyintenek, mondván, nekünk nincs tengerünk, nem vagyunk ebben érintettek. Pedig nagyon is. Például Ukrajnában rendszeresen a Tisza árterébe hordják a szemetet, amit aztán a folyó az áradáskor magával sodor. A műanyag jelentős része – rajtunk is keresztül haladva – végül így a Fekete-tengerbe, onnan pedig az óceánokba kerül. Az utazás során a kőolajszármazék aprózódik, mely darabkák bekerülnek az édesvízi, majd a tengeri állatok szervezetébe, azokon keresztül pedig visszajutnak a feladóhoz, hozzánk, emberekhez. Kedves Földlakók, legalább addig fogjuk vissza a szemetelést, amíg nem találnak a tudósok egy másik lakható bolygót! Különben belefulladunk a saját szemetünkbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában