Helyi közélet

2017.08.23. 09:13

Keresik nálunk a csemegekukoricát

Hajdúszoboszló - Idén mintegy félmillió tonna csemegekukorica kerül a magyarországi feldolgozókba.

Hajdúszoboszló - Idén mintegy félmillió tonna csemegekukorica kerül a magyarországi feldolgozókba.

Ezzel a mennyiséggel Magyarország az Egyesült Államok után a világ 2. legnagyobb csemegekukorica termelője. A Syngenta rendezvényén elhangzott: a kontinensen lassan, de évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény, különösen a szuperédes fajták iránt.

Többet vetettek

Idén a tavalyinál nagyobb területen, összesen 35 ezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra. A legtöbb konzervgyár és hűtőház igyekszik a teljes kapacitását kihasználva a lehető legtöbb csemegekukoricát feldolgozni. A becslések szerint mintegy félmillió tonnányi terményt dolgoznak majd fel. Az utóbbi években a hazai termelés és a piaci kereslet egyensúlyba került. Az európai csemegekukorica fogyasztás lassan, évről-évre növekszik – ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere.

Másokhoz képest

Mint mondta, nagyobb hazai termésbővítésre akkor lenne lehetőség, ha más termelőknél hatékonyabban tudnánk a kukoricát termelni és feldolgozni. Ebből a szempontból kedvező, hogy a francia termelésnél olcsóbb a mi előállításunk. A lengyeleknél az utóbbi évek időjárása, míg a szerbeknél gazdasági problémák miatt visszaesőben van a csemegekukorica termelése, ugyanakkor Oroszország igyekszik önellátó lenni. A feldolgozók próbálnak a változó piaci igényeknek jobban megfelelő termékeket gyártani. Az elmúlt években jelentősen nőtt a fagyasztott csövek gyártása, napjainkban is növekszik a szuperédes termékek aránya, jelentős változások vannak a csomagolásban, a konzervdobozok méretében is, és növekszik a biotermékek iránti igény.

Védekezni kellett

Idén a hideg tél ellenére a kártevők korán megjelentek a táblákon. Egyes helyeken korán, és többszöri védekezésre volt szükség a földibolhák, a mocskospajor és a gyapottok-bagolylepke ellen. A hideg tavaszi időjárás miatt nagyon elhúzódott a csemegekukorica kelése. Általában hiányos és egyenetlen volt a korai fajták kezdeti fejődése. Utána hosszabb meleg és száraz időszak következett, amely újabb stresszt jelentett a növényeknek. A korai fajták nagyobb részét öntözetlen területeken vetik, szerencsére azonban júniusban több csapadék hullott, különösen a korai termelés meghatározó részét adó Hajdúságban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában