Helyi közélet

2017.07.29. 18:39

Hackerek

<em>Jó pár éve sokunknak még fogalma sem volt, mit jelent ez a szó, napjainkra azonban a hatalmas technikai fejlődés kitermelte a vele járó különféle szakkifejezéseket is – és ez így is van rendjén</em>. Kenyeres Ilona írása.

Jó pár éve sokunknak még fogalma sem volt, mit jelent ez a szó, napjainkra azonban a hatalmas technikai fejlődés kitermelte a vele járó különféle szakkifejezéseket is – és ez így is van rendjén. Kenyeres Ilona írása.

A hacker egyébként általában nagy tudású szakember, aki igen jól ismeri a számítástechnikai rendszereket, ezáltal képes lehet egy adott rendszerbe „betörni”, vagyis azt illetéktelenül használni.

Miután jelezte a hibát, köszönet helyett feljelentették, rendőrök jelentek meg a lakásán, előállították, majd kihallgatták.

Az elmúlt hétvége egy valódi, és egy átvitt értelemben vett hackertámadástól volt zajos nem csupán hazánkban, de határainkon túl is. Mint a híradásokból értesülhettünk, egy 18 éves fiatalember „meghekkelte” a fővárosi közlekedési társaság, a BKK weboldalát, méghozzá azért, hogy ezt követően azonnal felhívja az illetékesek figyelmét egy súlyos hibára. Történetesen arra, hogy a cég internetes jegyértékesítő rendszerében egy bizonyos rés van, emiatt akár már 50 forintért is lehet bérletet vásárolni – mint ahogy a srác meg is tette.

Miután jelezte a hibát, köszönet helyett feljelentették, majd rendőrök jelentek meg a lakásán, előállították, és kihallgatták. Kétségtelen, hogy a srác nem éppen a legjobb módját választotta a hiba feltárásának, de a cég reakciója sem a legmegfelelőbb volt, hiszen nem használta az 50 forintért vásárolt bérletet, sőt, jóhiszeműen figyelmeztetett a bajra. Elképzelhető, hogy nem is számíthat nagy megtorlásra az ügyben, hiszen a hírek szerint a T-Systems vezérigazgatója – a feljelentésen kívül – együttműködést is ajánlott számára.

A másik, ugyancsak hétvégi „hekkelés” az erdélyi Bálványoson történt, amikor is miniszterelnökünk beszédét egy fiatal nő sípolása zavarta (volna) meg, de a renitens illetőt még időben sikerült több férfinak hatástalanítania, azaz a földre tepernie. Az eset kapcsán természetesen – jó magyar szokás szerint – azonnal megindultak a találgatások arról, hogy vajon a lány egyéni akciója volt-e a provokáció, vagy „megbízásos alapon” történt a rendzavarás. Akár így, akár úgy, arra mindenesetre kapóra jött a dolog, hogy az internet népe a szokásos mocskolódásait minden oldal irányába megereszthesse. Ahogy elnéztem a hozzászólásokat, megállapítottam, hogy honfitársainknak egy-egy érzelmi „hekkelésért” – azaz mások lelkivilágába taposásáért – bizony nem kell a szomszédba menniük…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában