Helyi közélet

2017.07.21. 07:33

Népzene száll a hajdúbagosi hivatalban

Hajdúbagos - Néptánc, népdal, hazafias versek, kopjafák a temetőben, székelykapuk faluszerte – ez hagyományőrzés.

Hajdúbagos - Néptánc, népdal, hazafias versek, kopjafák a temetőben, székelykapuk faluszerte – ez hagyományőrzés.

A településen próbálják minél jobban megőrizni a magyarságot, mindent megtesznek azért, hogy a múltból a lehető legtöbbet adhassanak át az utókornak. A hagyományos magyar jegyek az épületeken is visszaköszönnek, a polgármesteri hivatal is parasztbarokk stílusban épült. A házak bejáratát sok helyen székelykapu díszíti. Szabó Lukács polgármester szerint náluk magasabb az egy főre jutó székelykapuk száma, mint például Székelyudvarhelyen.

Emlékezés a múltra

– Úgy érzem, kötelességünk megőrizni a magyarság örökségeit. Ebben a képviselőtestület és a falu lakói is a segítségünkre vannak. Minden évben megemlékezünk a magyarságot érintő leggyászosabb eseményekről, Trianonról és az ’56-os forradalomról. Ezeket az alkalmakat a Nemzeti Emlékezet Házába tartjuk, ami egyben a falu ravatalozója is. A településen van egy ’56-os kopjafa, illetve egy trianoni emlékmű is, de hamarosan kész lesz a kommunizmus bagosi áldozatainak emlékműve is – részletezte a polgármester. Hozzátette, céljuk, hogy a temető egy részét úgy alakítsák ki, hogy csak hagyományos módon, kopjafa állítással temethetik el a halottakat. Az önkormányzat úgy szeretné népszerűvé tenni ezt a temetkezési formát, hogy a kopjafához szükséges fát ők adják.

Minden évben megrendezik a nemzetközi szavalóversenyt, amelyre a trianoni békediktátummal elcsatolt településekről hívnak diákokat. A cél az, hogy a tanulók a megtanult hazafias vers által jobban megismerjék a magyar költészetet. A polgármester szerint, ha minden településről néhány gyerek megtanul egy verset, azzal már sokat tehetünk a magyar kultúra fennmaradásáért.

Tánc által tanulnak

Emellett Hajdúbagoson már öt éve van népitánc-együttes, abban három korcsoportban tevékenykednek. Ezt az önkormányzat kezdeményezésére hoztak létre. – A gyermekeknek nem kell fizetni a táncolási lehetőségért, a tanárt is az önkormányzat fizeti. Alapítottunk együttest is. Az új koreográfiákat mindig a hagyománynak számító Sportbálon mutatjuk be. A felnőttek között a legfiatalabb tag 12 éves, míg a legidősebb én vagyok a magam 67 évével – mosolyodott el a polgármester.

A táncpróbák hetente kétszer a polgármesteri hivatalban lévő nagyteremben vannak, ami átvette a régi kultúrház szerepét. A tánc mellett a gyerek megtanulják a helyes viselkedést, a másik nemmel való kulturált kapcsolatfelvételt és kapcsolattartást is, valamint magabiztosságot is ad. – A próbák hivatali időben vannak, így az egész hivatalban lehet hallani a zenét vagy az éneklést. Ez egy sajátos hangulatot ad. Volt, akit eleinte zavart, engem azonban boldoggá tesz, főleg azért, hogy azok is hallják, akik az ügyeiket intézik nálunk. A néptánc mellett a népdallal is foglalkozunk, van egy női népdalkörünk.

HBN–BR

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában