Helyi közélet

2017.06.01. 16:25

Megszüntették Álmosd fideszes polgármesterének tisztségét!

Álmosd, Debrecen - Lényegében közel egy éve nincs polgármestere a román határ menti Álmosdnak, és úgy tűnik, egy ideig még nem is lesz: miután tavaly júliusban a bíróság felfüggesztette tisztségéből Köteles Istvánt (Fidesz-KDNP), csütörtökön a bíróság megszüntette a faluvezető tisztségét is. Ez azt jelenti, hogy ha a másodfokú bíróság helyben hagyja a döntést – a polgármester a Naplónak azt mondta, fellebbezni fog –, új választást kell kiírni a településen.

Álmosd, Debrecen - Lényegében közel egy éve nincs polgármestere a román határ menti Álmosdnak, és úgy tűnik, egy ideig még nem is lesz: miután tavaly júliusban a bíróság felfüggesztette tisztségéből Köteles Istvánt (Fidesz-KDNP), csütörtökön a bíróság megszüntette a faluvezető tisztségét is. Ez azt jelenti, hogy ha a másodfokú bíróság helyben hagyja a döntést – a polgármester a Naplónak azt mondta, fellebbezni fog –, új választást kell kiírni a településen.

  • 2016 tavaszán az álmosdi testület fegyelmi bizottsága szabálytalanságok sorát tárta fel a polgármester költéseit vizsgáló jelentésében.
  • Kiderült például, hogy az önkormányzat pénzéből vásárolt bojlert és TV-t a polgármester otthonában szerelték fel, de a testület hozzájárulása nélkül vett fel jutalmat is.
  • Párttársai kihátráltak mögüle, Tasó László is elengedte a kezét.
  • Fideszes képviselők és ellenzékiek közösen kezdeményezték a tisztsége megszüntetését.
  • Köteles jogköreit tavaly július óta nem gyakorolhatja, miután a bíróság már akkor felfüggesztette.
  • A megszüntető döntés nem jogerős, a faluvezető a Naplónak azt mondta, fellebbezni fog.
  • Sikkasztás miatt a rendőrség nyomoz.
  • A hazai politikai életben kevés példa akad arra, hogy egy párt képviselői magára hagyják a támogatásukat élvező polgármesterüket, és inkább összefognak az ellenzékkel, csak hogy szabaduljanak tőle. Az 1600 lelkes Álmosdon ez történt, miután Tasó László, a térség erős fideszes embere is elengedte a faluvezető kezét. Egy Köteles István költéseinek vizsgálatára alakult bizottság ugyanis olyan súlyos szabálytalanságokat talált, ami a Fidesz helyi képviselőcsoportja számára is vállalhatatlannak bizonyult. E jelentés alapján vették előbb „gyámság alá” a polgármestert – immár az alpolgármester ellenjegyzése is szükséges a szerződésekre –, majd terelték jogi útra az ügyet.

    A közigazgatási és munkaügyi bíróság csütörtöki határozatával azért szüntette meg Köteles tisztségét, mert soha meg nem tartott rendezvényeket számolt el, saját használatára vásárolt műszaki eszközöket és a szabályokat megsértve bánt a közpénzzel.

    Nyolc kamurendezvény

    A polgármester 2015 augusztusa és 2016 januárja között mintegy másfél millió forintnyi előleget vett fel. Ezeket olyan rendezvényekről kiállított számlákkal próbálta lefedni, amelyeket valójában soha nem tartottak meg. Utólag készültek például plakátok, meghívók az olyan nem feltétlenül bevett megemlékezésekről, mint a Független Magyarország Napja, vagy a Magyar Köztársaság Napja. A programokról az iskola, az óvoda és az egyházak vezetői sem tudtak, de még a képviselőknek sem volt ezekről tudomásuk. A bíróság szerint Köteles az előlegből magánjellegű összejövetelekre költött.

    Nem kevésbé érdekes magyarázatot adott a bíróságon azokra a műszaki eszközökre, amelyeket szintén közpénzből vásárolt, de a lakásában használt. Ezek között akad tévé, bojler és konyhai robotgép. Érdemes idézni az első tárgyalási napon adott indoklását: állítása szerint a robotgépre például azért volt szüksége, mert különleges, a kóser–magyar ízvilágot idéző élelmiszer-feldolgozó üzemet szeretne létesíteni, s otthonában egy szakember segítségével kísérletezett az étkekkel. Állítása szerint a szintén beszerzett LCD-tévén és egy hozzá tartozó blue-ray-lejátszón esténként az elképzelés szintjén létező beruházás szakmai anyagait tanulmányozta, e terveket azonban a képviselők később sem látták. Indoklásban a bíró azt mondta: a felesége – aki egyébként szintén jelen volt a tárgyaláson – elismerte, a bojlert azóta is használják.

    Előleg felhatalmazás nélkül

    A képviselők felrótták Kötelesnek azt is, hogy őket megkerülve vett fel közel 300 ezer forintnyi jutalmat 2015 végén. Ezt utólag akarta megszavaztatni a testülettel, erre azonban a képviselők nem voltak hajlandók. A bíróság szerint Köteles ezzel törvényt sértett, de a 2014-es vagyonnyilatkozatában is hiányosságot talált. Összességében a bíróság kötelezettségszegést és törvénysértést állapított meg, tettével a polgármester az önkormányzatnak pedig vagyoni hátrányt okozott.

    Az ítélethirdetésen három képviselő, köztük Markocsány Tamásné (Fidesz-KDNP) alpolgármester is részt vett. Hogy milyen a viszony a képviselők és a polgármester között, arról sokat elmond, hogy a felek a bíróság előterében nem köszöntötték egymást. Köteles István munkatársunknak nem kívánta kommentálni az ítéletet, csak annyit mondott, fellebbezni fog, s hogy azt is írjam le, hogy „kétszáz milliót nyertem az óvodára”. Leírtam.


    Nincs gyanúsított

    Mint arról írtunk, az ügyben sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt is nyomoznak. A megyei rendőr-főkapitányság a Napló érdeklődésére küldött válaszából kiderül: az eljárás még folyik, az ügynek továbbra sincs gyanúsítottja. A nyomozás jelenlegi határideje július 7.


    Furcsa plakátokról és számlákról is beszéltek a képviselő tanúk a polgármester perében.

     

    Ha Köteles István fellebbez, a határozat akkor is végrehajtható.

     

    Otthonában a zsidó–magyar ízvilág étkeivel kísérletezik Álmosd fideszes polgármestere - írja a Hajdú-bihari Napló.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában