Hajdúnánás hírei

2018.12.18. 14:07

Bocskai akarata szerint…

Hajdúnánás - A városnapi beszédében az összefogás erejét hangsúlyozta Sólláth Tibor polgármester.

Hajdúnánás - A városnapi beszédében az összefogás erejét hangsúlyozta Sólláth Tibor polgármester.

A hajdúk nagy jótevőjére, Bocskai Istvánra, Magyarország és Erdély fejedelmére emlékezik december 12-én nemcsak Hajdúnánás, hanem több hajdútelepülés is. 1605-ben a nagy fejedelem, Bocskai István a történészek által a hajdúk Magna Chartájának nevezett korponai kiváltságlevéllel nemcsak egy pusztulásra szánt néprészt mentett meg a nemzet számára, hanem egy sajátos szabadparaszti-mezővárosi fejlődés alapjait is megvetette. A hét hajdúváros – Szoboszló, Nánás, Böszörmény, Dorog, Hadház, Vámospércs és Polgár ekkor lépett a hajdú önazonosság útjára.

Emlékezett a múltra

A városnapi ünnepségsorozat délután vette kezdetét a hagyományos városi fotópályázat anyagából nyílt kiállítás megnyitójával, majd késő délután Bocskai István szobrának megkoszorúzásával folytatódott a program. A fejedelem szobránál Buczkó József, a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény intézményvezetője, Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Hajdúnánás Városi Önkormányzat képviselője beszédében felidézte Bocskai István életútjának főbb momentumait. Felhívta a figyelmet a magyarság összetartására, egységérére, mely a fejedelem végrendeletében is olvasható.

A koszorúzást követően ünnepi képviselő-testületi üléssel folytatódott az emlékezés a művelődési központ színháztermében. A Himnusz közös eléneklését követően Szólláth Tibor polgármester mondott ünnepi köszöntőt, emlékezve a múltra és figyelmeztetve napjaink vészterhes idejére, megidézve Karinthy Frigyes elhíresült gondolatát: „Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát. Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét.” A polgármester kitért az együttműködés az összefogás jelentőségére is: – Ahol van összefogás, ahol van együttműködés, ott közös akarattal a kicsik is nagyra növekedhetnek. Közösségünk az, akik a város jövőjét, életét formálják, s viszik előre a várost nap mint nap. Rajtunk áll, hogy ezt az erős és összetartó közösséget egyben tudjuk-e tartani – fogalmazott Szólláth Tibor.

Fotó: magánarchívum

Új színfoltja volt az ünnepségnek a néhány nappal ezelőtt megválasztott Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjainak eskütétele. Ezt követően az elismerések, városi kitüntető díjak átadása következett. A kitüntetések után következett a Bocskai Requiem ősbemutatója, amelyet Marth P. Ildikó szövege, illetve Bocskai végrendelete alapján Mészáros Mihály zeneszerző alkotott. A mű bemutatásában közreműködött Csikos Sándor a Csokonai Nemzeti Színház művésze, Jordanov Enikő szólista, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok tagjai. Vezényelt Kiss Csaba karnagy. A közel sem könnyed hangvételű darabot a hajdúnánási közönség vastapssal jutalmazta.

Az ünnepség hivatalos része a Szózat eléneklésével és a helyi vállalkozók összefogásával hagyománnyá vált „város asztalával” zárult.

- Harsányi Zsolt -


Kitüntettek

Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át: Bindis Lajos Zoltánné, Kórik Csilla, Barna Anikó, Józsiné Gimesi Andrea, Majorosné Ács Anikó, Nagyné Dézsi Tünde és Nagy János.

Polgármester Közösségi Díjban részesült: Halmi Zoltán, Vandróczki Miklós, Tar István Zsolt és Burján János.

Soós Gábor Közszolgálati Díjat vehetett át Pál-Kovács Krisztián, aki a Hajdúnánási Televíziónál végez több mint két évtizede kimagasló és példaértékű szakmai munkát.

A Csiha Győző Ipari, Mezőgazdasági, Kereskedelmi Díjat ezúttal Bocz Imre vehette át, Hajdúnánás ipara és kereskedelme érdekében végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.

Somorjai László Testnevelési és Sport Díjban részesült Csiszár Henrietta a női labdarúgás sportágban elért kimagasló és példaértékű eredményeiért.

Kabay János Közegészségügyi Díjban részesült Ilyés Imréné, a város lakossága egészségének megóvása, ápolása érdekében végzett elhivatott szakmai tevékenységéért.

Hajdúnánás Város Képviselő testülete két új városi kitüntető díjat alapított ebben az esztendőben, a Maghy Zoltán Művészeti Díjat és a Hajdúnánás Ifjú Reménysége Díjat.

Maghy Zoltán Művészeti Díjban részesült Patai István Hajdúnánás hírnevét öregbítő, több évtizedes kulturális tevékenységének, valamint művészeti alkotómunkájának elismeréseként.

Hajdúnánás Ifjú Reménysége díjban részesült Csiszár Milán a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium végzős diákja, kiemelkedő és példamutató tanulmányi és versenyeredményeiért.

Idén is kiadták a Hajdúnánás Városáért kitüntető díjat, amelyet ezúttal Nagy József, a város szülötte vehetett át, aki több mint tíz esztendeje a városnak adományozta Pituk Jószef festőművész hagyatékát, hozzájárulva ezzel Hajdúnánás szellemi és kulturális életének gazdagításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!