Helyi közélet

2017.05.16. 15:18

Fogyatékkal és anélkül a debreceni EsélyNapon

Debrecen - Az esélyegyenlőség napját öt partnerszervezet együtt ünnepelte meg.

Debrecen - Az esélyegyenlőség napját öt partnerszervezet együtt ünnepelte meg.

Az EsélyNap helyszínéül azért választották a Simonffy utcai Ifjúsági Házat, mert az épület az udvarról kerekesszékkel, babakocsival is könnyen megközelíthető, sőt az épületben lift segíti a szintek közötti közlekedést – tájékoztatott Puskás Anett, a rendezvény szervezője. Róla ránézésre senki sem állapítaná meg, mennyit szenvedett már ifjú életében. Születésétől fogva vesebeteg, tizenöt éves korában vált nyilvánvalóvá krónikus veseelégtelensége. A húszévesen kapott trombózis következményeként veszítette el látása nagy részét. Jelenleg tíz százalékosan lát, és több koponyaműtéten van túl.

Inkább célokat tűz ki

Ahelyett, hogy sajnáltatná magát, tanul, szervez, sors­társai életének jobbítására fordítja energiáját. A debreceni Fehér Bot Alapítvány Ifjúsági Irodájának vezetője, valamint a foglalkozási rehabilitációs csoport projektmenedzsere. Munkája mellett vezeti a Vak-Sikk Klub országos önszerveződését, amely a látássérült személyek aktivitásának keretében irodalmi esteket és táncházakat tart.

Életcél, tanulás

Mindezek mellett boldog párkapcsolatban él jegyesével, Ádámmal, és Bözsi nevű vakvezető kutyájukkal hármasban. Családjaik távolabbi megyékben élnek, így gyakran barátaik segítenek nekik a mindennapi élet nehézségeiben. Több projekt gondozásában vesz részt, és ennek szellemében alakították ki az együttműködés szellemében meghirdetett EsélyNapot. A Fehér Bot Alapítvány szervezésében az értelmes élet megélésének gyakorlati témái kerültek „terítékre”: a közösségi élet támogató ereje, életcél, tanulás, a megváltozott munkaképességűek érdekvédelme,

A szórakoztató programokban szerepelt az Ifjúság Utcai Fiatalok Énekkara, a Vak-Sikk Tánccsoport, a Stand-up comedy kategóriában Fóris Norbert, és Sulyok Péter mozgatták meg a nevető izmokat. Dr. Nagyné Berke Mónika vezetésével egy-egy rövidfilmet tekintettek meg az érdeklődők a fogyatékosság témaköreiből, amelyet aztán közösen elemeztek a résztvevők. Népbetegségek terítéken című blokkban, a Hajdúsági Diabétesz Egyesület és a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének előadása hangzott el. A mozgás kedvelői gyógytorna-foglalkozáson vehettek részt, a Táncházat pedig Szufelják János és a Vak-Sikk Tánccsoport vezette. A fakultatív programokban lehetőség volt a kerekesszékes és a fehérbotos közlekedés kipróbálására. Az olvasás kedvelői megnézhették, milyenek a Braille könyvek, vagy akár hangoskönyvet is olvashattak.

HBN–Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában