Helyi közélet

2017.02.21. 18:49

Videó: Kölcsönösen segíthetik egymást

Debrecen - Több területen is komoly fejlődést remél az egyetem az együttműködéstől.

Debrecen - Több területen is komoly fejlődést remél az egyetem az együttműködéstől.

Leginkább a gépész- és villamosmérnök-képzésben jelenthet nagy segítséget az a megállapodás, amit kedden írt alá a Debreceni Egyetem és a Ganz EEG Kft.

Munkaerőpiaci igények

Az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán rektor kiemelte, az egyetem jelenleg nagyon dinamikus fejlődési fázisban van gazdasági, oktatási és kutatási szempontból egyaránt, de a regionális munkaerőpiac által támasztott igények miatt a műszaki-informatikai terület még jelentős fejlődési pálya előtt áll.

– Abban bízunk, hogy a Ganz tapasztalatainak és szakembereinek köszönhetően meg tudjuk gyorsítani a műszaki képzésünk fejlődését. A vállalatra a gépész- és villamosmérnökök képzése mellett kutatás-fejlesztési megoldások létrehozásában és piacra vitelében is számítunk – mondta el az egyetem első embere.

A Ganz részéről Szitár-Csanádi Attila igazgató kiemelte, a cégnek nagy hagyományai vannak az oktatási intézményekkel való együttműködésben.

– Ez az összefogás mindkét fél számára előnyös, hiszen a hallgatók gyakorlati körülmények között tehetnek szert tudásra és tapasztalatra. Az ipar cserébe pedig olyan szakembereket kap, akik megfelelnek az iparág elvárásainak. Cégünknél is egyre égetőbb probléma a dolgozók elöregedése, ezért az együttműködéstől azt is várjuk, hogy általa fiatal és szakképzett munkatársakkal frissíthetjük fel a szakembergárdánkat.

Fotó: Derencsényi István

Az igazgató arról is beszámolt, hogy 2008-ban jelentős változás állt be a vállalat életében.

– Lassan tíz éve a Ganz EEG többségi tulajdonosa az orosz Roszatom, amely kapcsolataival és tőkéjével új távlatokat nyitott az atomenergetikához kapcsolódó beruházások terén. Reméljük, ez az egyetem műszaki képzéseinek fejlesztéséhez is hozzájárul majd – fogalmazott Szitár-Csanádi Attila.

A Láng öröksége

A sajtótájékoztatón elhangzott, a megállapodás részeként a Ganz felajánlotta az egykori Láng Gépgyár mintegy 60 köbméternyi bedobozolt tervdokumentációját a Debreceni Egyetemnek, hogy a hagyaték feldolgozásával és digitalizálásával közösen őrizzék meg a szellemi örökséget az utókornak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában