Helyi közélet

2017.02.26. 19:30

Régi szövetbe új mintát varrnak

Debrecen - Keresik a lehetőségét annak, hogy a fiatalokat, a motiválatlanokat visszavezessék a képzésbe.

Debrecen - Keresik a lehetőségét annak, hogy a fiatalokat, a motiválatlanokat visszavezessék a képzésbe.

Mondhatni, sorsfordító témákról tárgyalt a megyei önkormányzat közgyűlése február 24-ei, pénteki ülésén. A képviselők elsőként Varjasi Imre prezentációját figyelhették a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából. A hajdúböszörményi fióklevéltár igazgatója személyes példákkal is illusztrálta a kádári rendszer időszakát, és leszögezte, hogy arra a kérdésre, hogy kiket tekinthetünk a kommunizmus áldozatainak, a magyar nemzet a válasz. A levéltáros – akinek egyébként egyik kutatási területe 1956 és az utána következő időszak – szólt azokról, akik végigszenvedték a kommunizmus napjait, megvilágította a kulákság, a málenkij robot és az 1956 utáni megtorlás állomásait.

A program gyakoroljon pozitív hatást a társadalomra is.

Pajna Zoltán

16 vagy 18 év?

A képviselők elé került az előző nap a beadványt készítő munkacsoport által elfogadott Foglalkoztatási Paktum stratégiája és végrehajtását szolgáló akcióterve is; elfogadták, így a közeljövőben ténylegesen is elindulhat a munkahely- és munkaerő-teremtő megyei program. Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy mindenképpen olyan programot szeretne, amely 2020-szal bezárólag nem csupán több mint 2 ezer 500 álláskeresőt juttat munkához, de a társadalomra is pozitív hatást gyakorol. A beadványt készítő Híj Zoltán ismertette a részleteket, s elhangzott az is, hogy megyénkben 40 ezer inaktív (például regisztrált álláskereső) munkaképes ember van. Többeket hozzászólásra késztetett a téma, Nagy Zsolt emlékeztetett, hogy hazánkban a növekedés gátjának a szakképzett munkaerő hiányát tartják. A tartalékok, úgy gondolják, a keleti országrészben vannak, onnan próbálják a Dunántúlra csábítani a szakembereket. A stratégia azért is fontos – mondta –, mert a potenciális beruházók nemcsak az autópálya közelségét mérlegelik, hanem többek között feltérképezik a szakképzett munkaerő létét is.

Gyula Ferencné azokon a megoldásokon töprengett, amelyekkel vissza lehetne terelni a tanulmányaikat befejező 16 éveseket az iskolapadba. Hiszen az inaktívak között ők is ott vannak. Ménes Andrea a motiváció megtalálását emelte ki, mert napi polgármesteri munkája közben sokszor azt érzi, hogy annak hiánya még inkább rontja a családok helyzetét.

A következő előterjesztésben Már Norbert, a közgazdasági osztály vezetője az önkormányzat költségvetését érintő módosításokat részletezte, amit a képviselők elfogadtak.

Tanulmányaikat befejező 16 éveseket az iskolapadba…

Gyula Ferencné

Területi folyamatokról

A kormány felülvizsgálja az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepciót (OFTK). Az OFTK megvalósulásának folyamatáról szóló beszámoló a kiemelt térségeket, a megyei önkormányzatokat, a területi célokat is érinti, ezért területi munkacsoportok létrehozása után javaslatokat kell kidolgozni. Mint azt Gonda-Magyar Andrea megbízott főépítész sorolta, a koncepcióban eléggé alulreprezentált a megye, ami azt is jelenti, hogy támogatásoktól eshet el. Ezek szerint például a komplex vízgazdálkodási problémákkal veszélyeztetett térségek közé javasolják a Hajdúhát-Dél Nyírség területét, a Bihar-Sárrétet a felzárkóztatást igénylők közé. A Balaton mellé igazán beférne, mint kiemelkedő táji érték a Hortobágy; viszont a különleges táji értékkel és rekreációs funkcióval bíró Hortobágy mellé bevennék Erdőspusztát és a Guthi erdőt is.

Bulcsu László alelnök, mind a területfejlesztésről, mind a foglalkoztatásról elmondta, hogy egységes séma alapján nem lehet ezeket a folyamatokat elindítani; egy paktum kapcsán próbálnak pályázatokat szerezni, „régi szövetbe új mintát varrni” – mondta.

HBN–BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában