Helyi közélet

2017.02.19. 08:24

Önkéntesek temetnék be

Debrecen - Több mint fél kilométeren leaszfaltoznák a Felsőpércsi utat – a közgyűlés végi kérdéseket, válaszokat szemlézzük.

Debrecen - Több mint fél kilométeren leaszfaltoznák a Felsőpércsi utat – a közgyűlés végi kérdéseket, válaszokat szemlézzük.

Miért nincs szilárd burkolat, vagy legalább betonjárda a lencztelepi Pohl Ferenc utca teljes hosszában, miért csak a Monostorpályi út és a Kaskötő utcánál lehet egy-egy rövid szakaszon aszfalton közlekedni arra? – kérdezte a csütörtöki közgyűlés végén Görög Jenő, az LMP önkormányzati képviselője.

Komolay Szabolcs alpolgármester, a környék képviselője elmondta: az a probléma, hogy az utca első fele nagyon keskeny, mindössze 3-4 méter a szélessége, így a jelenlegi jogszabályok szerint ott nem lehet aszfaltozni. Az utca hátsó részén – a kivágott erdőnél – a tulajdonosok területe pedig „belóg” az út területébe. (Több mint 50 tulajdonost tartanak nyilván.) – Ha ezeket a problémákat meg tudjuk oldani, természetesen befejezzük a Pohl Ferenc utca leaszfaltozását – ígérte az alpolgármester. Hozzátette, további járdalapok kihelyezéséről tárgyalnak a lakókkal.

Papp László polgármester az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a város számára komoly anyagi terhet jelent az útépítésekhez szükséges területek kisajátítása. Az uniós támogatást kapott ilyen beruházások elsőbbséget élveznek. Ilyenek például a júliatelepi utcák. – Ha a tulajdonosok leadnák az út megfelelő szélességűvé alakításához szükséges területeket, akkor gyorsabb ütemben tudnánk ezzel haladni – jelentette ki.

Sokallja az aszfaltozás árát

Ágoston Tibor (Jobbik) arról érdeklődött, hogy miért kerül 130 millió forintba a Felsőpércsi út leaszfaltozása. Ez az összeg egy méterre elosztva meglehetősen magas – vélte. A kérdésre először a polgármester válaszolt, aki arra emlékeztetett, hogy az előző közgyűlésen döntöttek az erre vonatkozó pályázati anyag beadásáról. Szavaiból kiderült, hogy azért választották ezt az utcát, mert az a Bayk András-kert egyik gyűjtőútja, és kellően széles, nem kell kisajátítani.

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályát irányító Pacza Gergely arról beszélt ennek kapcsán, hogy ebbe a pályázatba a közművek pontos ismerete nélkül, egy becsült, maximális összeget írtak be. A tervek készítése során viszont kiderült, hogy kevesebből is meg lehet ezt oldani. A Felsőpércsi út 510 méteres szakaszának leaszfaltozása így várhatóan 72 millió forintba fog kerülni. (Bár a Kondoroskert utca és a Felsőpércsi úti vasúti átkelő kialakításához még szükséges a MÁV hozzájárulása is.)

Illegális gödörbetemetés?

Dr. Szegedi István, az Együtt képviselője arra panaszkodott, hogy több mint egy hete felbontották a város egyik legforgalmasabb részén található Rakovszky Dániel utca burkolatát az Ótemető utcánál a szélső sávban, de munkát látszólag azóta sem végez ott senki. Azt kérdezte, hogy a polgármesteri hivatal tud-e valamit tenni azért, hogy ez a helyzet minél hamarabb rendeződjön. – A Facebookon már szerveződik egy olyan csoport, akik készek lennének betemetni a gödröt – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy Japánban egy százszor ekkora útbeszakadást egyetlen nap alatt kijavítottak.

Pacza Gergely főosztályvezető válaszának elején hangsúlyozta, hogy a Rakovszky Dániel utcát az állami közút kezeli. Felbontani víz- és gázvezeték problémák miatt kellett. Sürgetni fogjuk a munka befejezését – jelentette ki.

– Osztozunk a bosszankodók véleményében, mert tényleg idegrendszert próbára tévő, hogy Magyarországon ezeket a hibákat milyen hosszú időbe telik kijavítani – fogalmazott Papp László polgármester. Mondandóját azzal is megtoldotta, hogy Japánban az egy nap alatt kijavított útbeszakadás néhány nap múlva ismét megsüllyedt. Ezzel együtt szerinte az embernek az az érzése, hogy a közműszolgáltatók rendkívül kényelmesek egy-egy ilyen elhárítás során.

HBN–OCs


Mazsu lett az új elnök

Egyhangúlag, 30 igen szavazattal Mazsu Jánost, a Fidesz önkormányzati képviselőjét bízta meg a közgyűlés csütörtökön a testület Kulturális Bizottságának vezetésével. Azért kellett új elnököt választani, mert az eddigi irányító, Danku Attila a közelmúltban elhunyt. A polgármester indoklása szerint Mazsu János 1990 óta képviselő, és alpolgármesterként is foglalkozott már kulturális ügyekkel.


Felújítanak 13 óvodát és bölcsődét, valamint 11 háziorvosi rendelőt Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában