Helyi közélet

2017.02.01. 09:54

Béren innen, béren túl

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarországi kkv-kat egyelőre hidegen hagyják a legújabb cafeteria szabályok.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarországi kkv-kat egyelőre hidegen hagyják a legújabb cafeteria szabályok.

Nem léptek még a kis- és középvállalkozók (kkv-k) az idei cafeteria szabályok módosítására. Az enyhe javulás ellenére tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni

dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

Dobogós helyen

A top 3 cafeteria elemhez ragaszkodnak a cégek, csupán a sorrend módosult: a munkába járás költségtérítése lépett az első helyre, megelőzve az eddig legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalványt, de a pénzbeli jutalom stabilan tartja harmadik helyét. Enyhén javult a béren kívüli juttatást tervező cégek aránya. Ennek ellenére a munkavállalók idén sem számíthatnak cafeteria dömpingre, a vállalkozások mindössze 40 százaléka kalkulál ilyen jellegű bérkiegészítéssel. Az idei adócsomag elfogadásával nagy változások történtek a cafeteria szabályozásban, ennek pozitív hatása azonban egyelőre még nem látszik a kkv-k várakozásaiban. A különböző elemek sorrendjében ugyan történt változás, de a cégek még ragaszkodnak az eddig jól bevált juttatási formákhoz. A munkába járás költségtérítésének népszerűsége 13-ról 17 százalékra nőtt, letaszítva a trónról az Erzsébet-utalványt. A pénzbeli jutalom tíz százalékkal stabilan tartja harmadik helyét, míg SZÉP Kártyával a kkv-k 9 százaléka tervez idén.

Jelentősen szűkült

A kedvezményes, 34,22 százalékos közteherrel adható béren kívüli juttatások köre jelentősen leszűkült. Ide mindössze az évi maximum 100 ezer forint készpénz kifizetése és a SZÉP Kártya tartozik, a tavaly is ismert alszámlákkal és összegkeretekkel. A helyi bérlet és az Erzsébet-utalvány viszont átkerült a magasabb, 49,56 százalékos adózású, egyes meghatározott juttatások közé, és havi, valamint éves korlátozás nélkül adható. A különböző ágazatok eltérő arányban alkalmaznak cafeteriát. Leginkább az iparban dolgozók számíthatnak béren kívüli juttatásokra, miközben az agráriumban fele ennyi cég tervez ilyen jellegű bérkiegészítést. A kereskedelemben az átlaggal szinte megegyező arányban, míg a szolgáltató szektorban minden harmadik vállalkozás kíván élni a cafeteria lehetőségével.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában