Helyi közélet

2016.12.08. 17:07

Felújítanák a Bem téri parkot

Debrecen - A Simonyi úton nincs szükség a fasor olyan megmetszésére, mint a Péterfia utcán.

Debrecen - A Simonyi úton nincs szükség a fasor olyan megmetszésére, mint a Péterfia utcán.

Az önkormányzat megbízására a közelmúltban alaposan megmetszették a Péterfia utcai fasort, miközben az annak folytatásában lévő Simonyi úti fasorhoz nem nyúltak hozzá. A okokról Kuhn Andrást, a város főkertészét kérdeztük, aki elmondta: a Péterfia utca egyik oldalán védett gömbkőrisek találhatóak, míg a másik oldalon a gömbkőrisek között gömbjuharok is akadnak. Utóbbiakat elkezdték gömbkőrisekre cserélni, mert nem váltak be, sok sérült, korhadt példány van közöttük. – Ezeket a fákat elég öt-hat évente metszeni, de akkor ennyire kell, mert aztán jövőre, két év múlva annál szebbek, egyformák lesznek. A növényeknek ez nem árt – tette hozzá.

…jövőre, két év múlva annál szebbek, egyformák lesznek.

Kuhn András

A hársakat nem kell metszeni

Kuhn András arról is beszélt, hogy a Simonyi úti fasorhoz azért nem nyúltak hozzá, mert ott hársak találhatók, amelyek nem igényelnek ilyen gondozást. Viszont szerinte az ottani járdák két oldalán húzódó hárssorokból a kertek felőliekre már nem is nagyon van szükség. – Az elmúlt években mind az út szélére, mind a telkeken belülre ültetett fák ugyanis felnőttek, ezért azok a példányok általában nem érzik jól magukat, több helyen szárad a tetejük. Ott mostanában csak a beteg részeket nyessük vissza, de nem biztos, hogy azt a fasort érdemes megújítani – jelentette ki. Szavaiból kiderült, hogy ugyanakkor az útszéli hárssor hiányzó példányait, például az atommag-kutató intézetnél pótolni fogják.

Automata öntözőt telepítenek

A Péterfia utcai és a Simonyi úti fasor között található Bem téri nagy park rossz állapotával az utóbbi időben többször is foglalkozott a Napló. Például megírtuk, hogy a sövények hiányosak, a fű jelentős része kiszáradt, kipusztult. A főkertész ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat most készülő jövő évi költségvetésében szerepeltetik ennek a területnek a rekonstrukcióját. – Nem lenne nagy átalakítás, de ha van például törött, egy gyökér által felnyomott járdalap, azt kicserélnénk, javítanánk, a padokat megcsiszolnánk, a pergolát is feljavítanánk. A hiányzó növényeket, virágágyásokat pótolnánk, felújítanánk a gyepfelületeket és automata öntözőrendszer is készülne – fogalmazott Kuhn András. A szakember hozzátette, a Bem téri két nagy tölgyfát védelem alá helyeztetné.

Gyakoribb gallyazások

A főkertésznek felolvastuk azt a panaszos olvasói levelet, amely szerint – gallyazás címén – néhány napja derék vastagságú ágakat vágtak le szép nagy platánfákról a Tessedik Sámuel utcán. Kuhn András szerint erre azért volt szükség, mert ezeknek a platánoknak nem egyenletesen nőtt a koronájuk, így egy erősen szeles, esetleg téli jeges időben letörhetett volna az águk, sőt akár az egész fa kidőlhetett volna.

– A platánokat egyébként több nagy európai városban, például Párizsban csaknem ugyanúgy megnyírják, mint nálunk a gömbkőriseket. Az ilyen egyedek jobban ellenállnak a kártevőknek. Debrecenben ilyet azért nem tervezünk, de a Tessedik utcaihoz hasonló alakítások, erőteljesebb gallyazások a jövőben máshol is lesznek a városban. Ilyesmire az elmúlt években nem nagyon volt pénz – ismerte el a főkertész.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában