Helyi közélet

2016.11.01. 10:58

A fennmaradás feltétele a több lábon állás

Debrecen - Interjú dr. Kátai Jánossal, a Hajdú-Bihar Megyei TIT elnökével.

Debrecen - Interjú dr. Kátai Jánossal, a Hajdú-Bihar Megyei TIT elnökével.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) májusban Budapesten ünnepelte fennállásának 175. évfordulóját.

Dr. Kátai Jánost, a Hajdú-Bihar Megyei TIT elnökét, a Debreceni Egyetem professzorát kértük arra, tájékoztatáson a Társulat jelenlegi helyzetéről, különös tekintettel a megyei egyesületre.

Úgy tudjuk, a korábbiakhoz képest alaposan változott a társulat felépítése. Ez mit jelentett a szervezet életében?

Kátai János: Emlékezetes volt az emlékülés programja, amelyen a résztvevők áttekintést kaptak a társulat 175 éves történetéből, az alapítástól napjainkig. A rendszerváltással együtt változott a társulat felépítése is. Megszűnt a központ, ezáltal önálló egyesületekké váltak a korábban a központhoz tartozó megyei szervezetek, így alakult át a megyei egyesületek szövetségévé a társulat.

A Hajdú-Bihar megyei szervezet túlélte a válságos éveket. Milyen tevékenységgel, hogyan sikerült fennmaradnia?

Kátai János: Ha sikeres, eredményes ismeretterjesztő tevékenységet akarunk folytatni, gyakorlatilag több lábon kell állni. Ez magába foglalja a felnőttképzést, a nyelvvizsgáztatást, a pályázatokon való részvételt, a tehetséggondozást, valamint a hagyományos előadásos ismeretterjesztést. A legfontosabb tevékenységünk ma is a hagyományos ismeretterjesztés. Évenként megünnepeljük a Magyar Nyelv Hetét, valamint a Magyar Tudomány Napját. Ezekhez kapcsolódnak egyedi előadások, ezeket művelődési házakban, könyvtárakban, iskolákban tartjuk meg a megyében. Manapság is szükség van élményszerű, élő előadásokra. Kellemesen emlékszem azokra, melyeket vidéki városokban, így Derecskén, Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben, Balmazújvároson, Hajdúszoboszlón, Nyíradonyban, Hajdúdorogon tartottunk. Mindenütt telt ház fogadott bennünket. Szintén klasszikus tevékenységünk a tehetséggondozás. Egyesületünk több mint ezer általános- és középiskolás diákkal tartja a kapcsolatot és segíti, készíti fel őket különböző tanulmányaikra. Újabb tevékenységünk a nyelvvizsgáztatás. Pályázatokon is gyakorta részt veszünk. Ezek sikere fontos egyesületünk fenntartható működése szempontjából. Több évtizedes a felnőttképzési tevékenységünk.

Várható-e az egyedi előadások iránti érdeklődés növekedése, s ha igen, van-e felkérhető, azokat megtartó szakember gárda?

Kátai János: Elsősorban kisebb településeken várható igénynövekedés egyedi előadásokra, mivel Debrecen egyetemi város, és a lehetőségek tárháza itt végtelen. A szakember utánpótlás gyakorta felmerülő kérdésünk. Természetesen jó volna olyan fiatalokat is bevonni a munkába, akik egy-egy tudományterületet képviselnek, nagyon fontos jövőbeni feladatunk ennek elősegítése. Előadóink elsősorban az idősebb korosztályból kerülnek ki. Ők már évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek az ismeretterjesztés területén.

Hogyan látja a Társulat jövőjét?

Kátai János: Hámori József volt oktatási miniszter lett a TIT Szövetség elnöke. Mindenképp szeretné erősíteni a társulat országos helyzetét, társadalmi pozícióját. Ez Budapesten egyszerűbbnek látszik, mint a vidéken, hiszen ott egyetemek és a tudományos akadémia áll mögötte. Mi is próbáljuk keresni a kapcsolatokat, az önkormányzatokkal, a különböző intézményekkel, a Debreceni Akadémia Bizottsággal. De úgy gondolom, hogy megyénkben még sok más lehetőség kínálkozik arra, hogy a tudományos ismeretterjesztés presztízsét megőrizzük. Fontos tényező a személyes találkozás a hallgatósággal, a közösségekkel, amit modern gépi technikával sem lehet pótolni. Más kérdés, hogy az emberek általában sokkal kényelmesebbek, mint valaha, nyilván a médiák házhoz szállítják az információkat. De ha egyszer elszánják magukat a megjelenésre, nem szokták megbánni. Ezt tapasztaltam az említett rendezvényeken is. Egyesületünk készen áll arra, hogy kielégítse a különféle igényeket, s nemcsak a megyében, de akár a szomszédos megyékben, sőt a határon túl is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában