Helyi közélet

2016.10.23. 15:47

Debrecen a szabadság őrvárosa

Debrecen - A magyarok soha nem nyugodtak bele abba, hogy mások mondják meg, mit tegyenek. Erről Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszélt vasárnap, a Melocco Miklós 56-os emlékművénél rendezett ünnepi megemlékezésen és koszorúzáson.

Debrecen - A magyarok soha nem nyugodtak bele abba, hogy mások mondják meg, mit tegyenek. Erről Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszélt vasárnap, a Melocco Miklós 56-os emlékművénél rendezett ünnepi megemlékezésen és koszorúzáson.

Mint a politikus fogalmazott, a népek közül nem mindenkinek jelenti ugyanazt a szabadság fogalma. Nekünk, magyaroknak ez egyértelműen a függetlenséget jelenti. – A forradalmárok nem mérlegeltek, akkor is küzdöttek, amikor a helyzet már reménytelen volt. Világraszóló példát mutatva ezzel, olyan áldozatot hozva, amely megteremtette a mai szabad, demokratikus Magyarország lehetőségét – mondta Kósa Lajos, azt kérdezvén hallgatóságától, hogy: mit tehetünk ma a szabadságunkért? Szerinte össze kell fogni, hiszen a történelmünk sok példát ad arra, hogy amikor a szabadságunkat veszélyeztették, a nemzet egységbe tudott tömörülni. „Van, akiknek nem tetszik, de ez a fajta összefogás legutóbb, október 2-án is megmutatkozott, amikor a kvótareferendumon a szavazáson részt vettek 98 százaléka mondott nemet a kötelező kvótára” – mondta a szónok.

Egy sötét korszak vége

Szilvássy Zoltán rektor az egyetemi szenátus és a városi közgyűlés együttes ünnepi ülésén arról beszélt, hogy az 1956-os eseményekkel talán a magyar történelem legsötétebb korszaka zárult le, és ebből a szempontból nagyjából mindegy is, hogy a forradalom elbukott vagy sem, hiszen annak a sötét korszaknak vége lett.

Fotó: Molnár Péter

– A fiatalok összefogtak, összeírták, hogy mit kívánnak a polgárok és a változás élére álltak. Azóta sem volt példa arra, hogy ilyen sorsfordító kérdésről ennyire egyformán gondolkodjon a nemzet – fogalmazott a rektor, utalva arra, hogy a debreceni diákság kiáltványa tartalmazta azt, hogy a forradalmi követelések nem csak a megcsonkított Magyarországon élőkre vonatkoznak, hanem a határon túli magyarságra is.

Az élére álltak

Papp László polgármester elismeréssel szólt arról, hogy amikor a magyar nemzet már sokadik alkalommal fordult elnyomói ellen, akkor a debreceni egyetemi diákság az országban először az utcára vonulva a hatalom elleni megmozdulásra hívta Debrecen népét, és a város polgárai, munkásai egy emberként mozdultak. „Debrecen a szabadság őrvárosa” – mondta Papp László.

HBN-PA


Ritkaság az egyetemnél

Kóris István egy igazi klasszikust hozott magával az Egyetem térre: a lenti fotón ő látható az 1956-ban gyártott, gyönyörűen restaurált csepel 125-ös motoron ülve.

Fotó: Molnár Péter


Debrecen - Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc 60., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója tiszteletére 2016. október 23-án – vasárnap – megemlékezést és koszorúzásokat rendez.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában