Helyi közélet

2016.08.31. 07:19

Horrorbaleset Monostorpályiban: kis híján lefejezte a kábel a motorost

Monostorpályi - A férfi súlyosan megsérült a napokban történt horrorisztikus balesetben.

Monostorpályi - A férfi súlyosan megsérült a napokban történt horrorisztikus balesetben.

Majdnem végzetesnek bizonyult a péntek este egy debreceni motoros számára. Érthetetlen módon egy, az úton nyakmagasságban kifeszített kábel majdnem lefejezte a szabályosan közlekedő férfit, aki az alacsony tempó mellett a csodának és a védőruházatának köszönheti az életét. Miközben a nyakán, és a csípőjén sérüléseket szenvedett Tamás otthonában gyógyul, és arra keresi a választ, hogy ez miként fordulhat elő, a helyiek a rendőrségre várnak. Arra a kérdésünkre, hogy a kábeleket kinek a feladata lett volna szakszerűen behúzni, érdemi választ nem kaptunk.

Nem lát oda a kamera

Az ütközés helyszínére érve még látszanak a helyszínelés nyomai, illetve egy ház oldalában felfedezzük a "bűnös" internet- és telefonkábelt is. A helyiekkel szóba elegyedve gyorsan kiderül, hogy igazából szinte senki sem látott semmit, és arról is csak egymástól értesültek, mi is történhetett azon az estén. Első körben használható információk híján a községházára irányítanak, ahol Kungler Sándor, az idősotthon vezetője fogad minket. Tőle tudjuk, egyelőre ők is a sötétben tapogatóznak és várják a szakértő és a rendőrség véleményét. Kungler elmondta, az önkormányzat által rendelt munkálatokat társadalmi munkában végezték, ezért is különösen kellemetlen ez az ügy. Mint megtudtuk, hiába kérte be a rendőrség a környékbeli térfigyelő kamerák felvételit, azok a szerencsétlen eset helyére pont nem látnak rá. Búcsúzáskor kapunk egy nevet, akiről úgy tartják, hogy a háznál dolgozott a kábeleken. Előkerítve a telefonszámát a mester elismeri, hogy valóban dolgozott a helyszínen, de ő villanyszerelő lévén az internet és telefonkábelekhez nem nyúlt, és nem is tudja, kinek a feladata volt azt behúzni a körzeti megbízott hivatalába.


Fotó: Derencsényi István


Telefonos megkeresésünkre utóbbi sem tudott felvilágosítást adni, hiszen mint elmondta, ő is csak a járőröktől értesült a történtekről.

Óriási csattanás

Utolsó eshetőségként a szomszédokhoz kopogtatunk be, hátha látott valaki valamit. Mint kiderült, Kontor Jánosné éppen otthon tartózkodott a baleset idején.

- Éppen a fürdőszobából jöttem ki, amikor nagy csattanást hallottam az utcáról. Akkora volt a zaj, hogy azt hittem két kocsi ütközött össze. Amint kiértem, láttam, hogy egy motor fekszik a szomszéd kapubejárójánál. Többen azonnal a férfi segítségére siettek, mint kiderült az egyikük asszisztensként dolgozik egy orvos mellett, ő vizsgálta meg. Azonnal hívták a mentőt és a rendőrséget, szerencsére a fiú végig eszméleténél volt. Ő nyugtatta telefonon az édesapját, szerencsére nincs olyan nagy baj - számolt be a szomszéd az eseményekről.

Betartotta a szabályokat

Debrecenbe visszatérve felkeressük Tamást, aki otthonában fogad minket. A tartásán látszik, hogy fájdalmai vannak, ennek ellenére készségesen eleveníti fel a majdnem végzetes pillanatokat.

- Mindenre élesen emlékszem - kezd bele Tamás.


Fotó: Derencsényi István


- Édesanyáméknál voltam Monostorpályiban, este nyolc óra körül indultam haza tőlük. Már erősen sötétedett, az idősek otthona előtt haladtam, amikor azt láttam, hogy a fénycsóvában hirtelen megvillan a torkom magasságában egy fekete kábel. Igazából már nem nagyon tudtam mit csinálni, fékeztem, de akkor már el is kapta a nyakamat. Látszik a motoros felsőmön, hogy kábel a gallért teljesen szétnyírta, így szerencsére az tompított valamit.

Ne fordulhasson elő

Tamásnak esélye sem volt kivédeni az ütközést, ugyan fékezett, de a kábel lerántotta a vasról és a bal oldalára zuhant. Az ütközést követően végig eszméleténél volt, a gyors ellátás után a rendőrök felvették az adatait és feltettek pár kérdést a történtekről. Ezután már vittek is be a korházba ahol hasi ultrahangot és egy csomó röntgenfelvételt készítettek.

- Kiderült, hogy nincs törésem. A kábel bevágott a nyakamnál a bőrömbe, de ez sokkal csúnyább is lehetne, hiszen akár a nyelőcsövemet is eltörhette volna. Jelenleg még gennyedzik a két seb, de folyamatosan tisztítjuk. Ami talán a legrosszabb, hogy a csípőmre estem emiatt járókerettel mozgok egyelőre, de nem panaszkodom, mert sokkal rosszabbul is járhattam volna. A pozitívumokat nézem, úgy fogom fel, örülök, hogy ennyivel megúsztam. Tudom, hogy szabályosan motoroztam: betartottam minden előírást, fel voltam öltözve, mégis belefutottam a kábelbe. Ha a saját hülyeségem miatt történt volna, akkor felteszem a kezem, de így nem tudom magamat okolni, mert ez így kivédhetetlen volt. A motorosok egyik rémálma, hogy egy kifeszített drót, kábel vagy kötél lekapja őket a motorról. Azért fordultunk a nyilvánossághoz, mert szeretnénk tudni, hogy ki a felelős, de ami még ennél is fontosabb, hogy ilyen ne fordulhasson elő soha többé - mondta el Tamás.

HBN-MSz


Az augusztus 26-án Monostorpályiban történt baleset ügyében a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságon foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt indult nyomozás, az elkövető egyelőre ismeretlen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában