Helyi közélet

2016.08.11. 15:14

Égi tűzijáték az éjszakában: csak lássunk is belőle valamit

Debrecen - Reméljük, a viharfelhők elvonulnak, és lesz lehetőségünk kívánni.

Debrecen - Reméljük, a viharfelhők elvonulnak, és lesz lehetőségünk kívánni.

A csillaghullás szerelmesei alighanem már tűkön ülve várták a csütörtök és péntek éjszakát, ugyanis ekkor érik el a Föld légkörét a Perseidák, reményeink szerint látványos színpaddá varázsolva az éjszakai égboltot.

8-10 másodpercenként is akár

– A Föld körüli bolygóközi tér ilyenkor tele van apró szemcsékkel, így ha valaki kiül a csillagos ég alá, egy óra alatt két-három hullócsillagot biztosan, de szerencsés esetben sokkal többet is lát – magyarázta Szabó Gergely, a DE TTK Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék adjunktusa.

– A Perseidák esetében a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös lemorzsolódó maradványairól beszélünk. Magával az üstökössel nem találkozhatunk, mert a jelenlegi pályaadatok alapján nem találhatja el a bolygónkat, viszont a Naphoz közeledve minden alkalommal lemorzsolódik belőle egy jókora mennyiségű anyag: kisebb porszemcsék, gázok távoznak a felszínéről. Ezek a darabok aztán nem hagyják el az üstökös pályáját, hanem tulajdonképpen széthígulnak, amik aztán általában augusztus 12-én találkoznak a Föld légkörével. A Perseidák esetében átlagban percenként néhány csillaghullásról beszélhetünk, de ha olyan szerencsénk van, hogy pont egy nagyobb anyagmennyiséggel találkozunk, akkor akár 8-10 másodpercenként is feltűnhet egy-egy hullócsillag a horizonton. Mondjuk mostanában nem ez volt a jellemző, utoljára a 90-es években volt rá példa. Azoknak, akik meg szeretnék tekinteni a jelenséget, az éjfél és hajnal négy közötti időszakot javaslom, mert a leglátványosabb időszak ekkor lesz. Ha valaki éjfél körül kisétál, és 10-15 percig nézi az égboltot, jó eséllyel lesz lehetősége kívánni valamit – folytatta.

HBN-MSZ​


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Percenként akár 6-8 hullócsillagot is láthatunk csütörtök és péntek este, ha szerencsések vagyunk, és tiszta lesz az égbolt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában