Helyi közélet

2016.08.24. 16:14

Botlatókövek Debrecenben: miért nem volt ott a városvezetés az ünnepségen?

Debrecen - Nem képviseltette magát (hivatalosan) Debrecen vezetése a botlatókövek augusztus 11-én tartott elhelyezési ünnepségén. Kíváncsiak voltunk az okokra, ezért megkerestük a hivatalt.

Debrecen - Nem képviseltette magát (hivatalosan) Debrecen vezetése a botlatókövek augusztus 11-én tartott elhelyezési ünnepségén. Kíváncsiak voltunk az okokra, ezért megkerestük a hivatalt.

A város részéről senki nem mondott beszédet a botlatókövek augusztus 11-én tartott elhelyezési ünnepségén. Ez azért meglepő, mert a város képét meghatározó tárgyakkal bővültek Debrecen utcái, ráadásul a polgármesteri hivatal képviselőjének köszöntője – igaz a konkrét személy megnevezése nélkül – a meghívóban is szerepelt. Az elöljárók távolmaradása a helyszínről tudósító munkatársainknak is feltűnt, sőt Iványi Gábor – aki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője; korábbi SZDSZ-es politikus – beszédében szóvá is tette ezt. A fejlemény azért keltett feltűnést, mert úgy tűnt, a városvezetés korábbi álláspontját megváltoztatva teljes mellszélességgel az emlékkövek mellé áll (bővebben keretes írásunkban). A történések tükrében ez meglehetősen felemásra sikerült.

A közgyűléssel magyarázzák

Kérdéseinkre a polgármesteri hivataltól érkezett válaszok ugyanakkor finoman szólva sem egyenesítettek ki minden kérdőjelet az ügyben. Aszerint ugyanis a ceremónián az aznap ülésező közgyűlés miatt nem vettek részt a város elöljárói, mivel – írták – a polgármesternek és az alpolgármestereknek – úgyis mint megválasztott képviselőknek – elsődleges kötelességük a közgyűlési munka.


A Fahidi család botlatókövei a Szoboszlói út 27. előtt | Fotó: Molnár Péter


Érdemes megjegyezni: a közgyűlés nem igényelte volna feltétlenül mindegyik vezető jelenlétét, de még a határozatképesség sem forgott veszélyben, mivel az ülés kezdetén, amikor azt a polgármester megállapította, 25-en nyomták meg a gombot (34 képviselő és a polgármester alkotja testületet) – a határozatképességhez pedig elég a képviselők felének plusz egy főnek a jelenléte. Továbbá az is tény, hogy az első helyszínen, 9 órakor – mikor a beszédek elhangzottak – az ülés még nem kezdődött el, azt ugyanis 10 órára hívták össze.

Problémagenerálást látnak

Munkatársunknak többen állították: a tervek szerint Komolay Szabolcs alpolgármester képviselte volna várost az eseményen – az erre vonatkozó kérdésünkre viszont nem érkezett válasz. Azt ugyanakkor a hivatal fontosnak tartotta közölni: vannak olyanok, akiknek az a céljuk, hogy nem létező problémát problémaként jelenítsenek meg. A debreceni botlatókövek elhelyezésénél is volt, aki ilyen szándékkal szólalt meg – írták.

Emlékeztettek továbbá arra, hogy az önkormányzat 20 millió forinttal támogatta a Pásti utcai zsinagógánál felállított holokauszt emlékhely létrejöttét, hozzátéve, hogy a kölcsönös bizalom megerősítését célozza az, hogy a közeljövőben felépítik a debreceni zsidóság történetét bemutató múzeumot, melynek előkészítéséhez biztosítják a szükséges forrásokat. A botlatókövek elhelyezéséhez is minden segítséget megadott az önkormányzat – jegyezték meg.


Hivatali pálfordulás

Emlékezetes: sokáig úgy nézett ki, Debrecenben nem kerülnek az utcaburkolatba apró kövek, amelyekkel a holokauszt áldozatainak állítanak emléket. Az abcug.hu írt először arról, hogy mind a Debreceni Zsidó Hitközség, mind pedig az önkormányzat balesetveszélyesnek tartja a köveket, holott a 10-szer 10 centiméteres réz bevonatú utcaelemek belesüllyednek a járda szintjébe. Később a portálnak már azt írta a hivatal városüzemeltetési osztálya, hogy a botlatókövek kihelyezését azért nem támogatják, mert a holokauszt áldozatainak emlékét olyan helyen kívánják őrizni, ahol a legkevesebb az esély arra, hogy az emlékhelyet vandalizmus és rasszizmus hatásai érinthetik.

Ennek nyilvánosságra kerülése után fordult Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke Papp László polgármesterhez, aki válaszában arról értesítette Heislert, hogy megváltoztatva a korábbi döntést mégis lehetőséget biztosítanak a botlatókövek elhelyezésére.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában