Helyi közélet

2016.07.01. 16:20

Tragédia rázta meg a Hortobágyot, többen meghaltak

Nádudvar-Nagyiván - Tragédia történt a Nádudvartól nyugatra elterülő volt orosz bombázó lőtéren. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a távirati irodával azt közölte, hogy négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült. A balesetet robbanás okozta, amely aknamentesítés közben következett be.

Nádudvar-Nagyiván - Tragédia történt a Nádudvartól nyugatra elterülő volt orosz bombázó lőtéren. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a távirati irodával azt közölte, hogy négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült. A balesetet robbanás okozta, amely aknamentesítés közben következett be.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint egy robbanótest hatástalanítása közben történt az a detonáció, amely négy tűzszerész halálát okozta, egyet pedig súlyosan megsebesített pénteken kora délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Nádudvar és Szolnok megyei Nagyiván között. A robbanás okát még vizsgálják.

A súlyosan megsérült tűzszerészt az MH Egészségügyi Központba, azaz a fővárosi Honvédkórházba szállították. A baleset részleteit – tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője – a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja.


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik


A terület, ahol a robbanás történt, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. A talaj felső rétegének mentesítése hosszú évek óta zajlik, ugyanis a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években a Magyarországon állomásozó orosz hadsereg rendszeresen gyakorlatozott ezen, a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyék határán fekvő részen.



A helyiek tudják

Helyben köztudott a megyehatáron fekvő volt orosz bombázó lőtér veszélyessége, ugyanakkor a terület éppen a kiterjedtsége miatt körbekerítetlen és az idegenek számára táblák is alig jelzik a belépés rizikóját. Ennek ellenére Beke Imre, Nádudvar polgármestere pénteki kérdésünkre azt mondta, nem hallott arról, hogy az utóbbi években bárki felrobbant volna az egykori katonai lőtéren.

Az itt lakókban tiltott, tabu helyként él ez az eléggé vizenyős terület. Ami most, hogy az utóbbi hetekben 70 milliméter csapadék esett a térségben, polgári járművekkel megközelíthetetlen

– tette hozzá.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület - tette hozzá. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek. Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani - áll az MTI beszámolójában. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.



Az egykori lőtér mentesítése évek óta zajlik, mint egy 2013-as riportunkban írtuk, a tűzszerészek a felderített bombák harmadát élesnek találták. Ez a hatalmas munka tart jelenleg is, s ennek estek áldozatául most a katonák. Nádudvaron egyébként megszokott a tűzszerészek látványa, az utóbbi időszakban szinte nem is múlt el reggel, hogy ne látták volna őket a volt lőtérre indulni.

HBN


A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják – mondta a honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. Simicskó István közlése szerint sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes. Az elhunyt tűzszerészek öt gyereket hagytak maguk után.


Nemzetünk minden tagja nevében, a hadsereg főparancsnokaként, őszinte részvétemet fejezem ki a szolgálatuk teljesítése közben életüket vesztett honvédeink családtagjainak, szeretteinek és bajtársainak – írta Áder János köztársasági elnök a pénteken elhunyt négy tűzszerészre emlékező részvétnyilvánításában.


Budapest - Hatástalanítás közben, eddig tisztázatlan okból robbant fel egy robbanótest péntek délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.


Nagyiván – Összesen 5500 bombatölcsért számoltak össze a bombázó lőtéren.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában