Helyi közélet

2016.07.28. 10:51

Miért nőnek a hazai bérek?

Debrecen - A reálbérek Magyarországon immár negyvenegy hónapja folyamatosan emelkednek.

Debrecen - A reálbérek Magyarországon immár negyvenegy hónapja folyamatosan emelkednek.

A vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy emelni kell a munkavállalók béreit ahhoz, hogy megtartsák őket, a piac kezdi beárazni a munkaerő-keresletet – mondta Simon Attila munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár.

Értékálló forint

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa elmondta, hogy az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal nőttek a reálbérek, amelyek 41 hónapja folyamatosan emelkednek. Az okok között említette, hogy továbbra is nagyon alacsony az infláció, szinte nincs áremelkedés, illetve január 1-jétől 16 százalékról 15-re csökkent a személyi jövedelemadó (szja). A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva közölte, hogy a fegyveres testületek illetményemelése, illetve a szociális ágazatban végrehajtott béremelések hatása megjelent az adatokban, a vállalkozói szférában csaknem 7 százalékos a reálbér-növekedés, míg a közszférában mintegy 12 százalék.

Többen, többet…

Simon Attila elmondta, hogy általában az év végi jutalmazások mindig reálbérek emelkedését eredményezik, így optimista az idei teljes éves reálbér-növekedést tekintve. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a közfoglalkoztatás hatását beszámítva 7,5 százalékkal, anélkül 8,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek január-májusban. A tárca kiemelte, hogy a versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – rekordmértékű, csaknem 79 ezres létszámbővülés ment végbe 2015 májusához képest.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában