Helyi közélet

2016.06.09. 19:28

Lázár: a parlament dönthet a földárverésekből befolyó összeg felhasználásáról

Budapest - Lázár János tájékoztatása szerint törvényjavaslatot készít elő a kormány arról, hogy a földárverésekből befolyó pénzösszeget hogyan használják fel. Az előterjesztésről a parlament szeptemberben dönthet.

Budapest - Lázár János tájékoztatása szerint törvényjavaslatot készít elő a kormány arról, hogy a földárverésekből befolyó pénzösszeget hogyan használják fel. Az előterjesztésről a parlament szeptemberben dönthet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: most zajlik a földárverések utolsó köre, az értékesítésekből 250-300 milliárd forint bevételre lehet számítani.

Több javaslat is van arról, hogyan használják fel ezt az összeget, egy terv szerint ipari parkokat létesíthetnének, egy másik szerint adósságcsökkentésre kellene fordítani a pénzt, egy további javaslat alapján pedig népegészségügyi programokat finanszírozhatnának, kórházakat építhetnének belőle - magyarázta.

Mint mondta, a kormány szerint erről a parlamentnek kell érdemi vitát folytatnia, amely szeptemberben kezdődhet meg.

A miniszter arról is beszámolt, hogy nyáron, illetve ősszel elindul az ország térinformatikai rendszerének átalakítása, az ingatlan-nyilvántartási rendszer korszerűsítése 50 milliárd forint értékben, a kormányhivatalok informatikai megerősítésére 70 milliárd forintot költenek. Bizonyos közmű- és alaptérképekhez mindenki térítésmentesen hozzáférhet majd - mondta.

Lázár János kitért rá: új javaslatot terjeszt a kormány az Országgyűlés elé a hadigondozással kapcsolatban is. Nemzetközi példákra is alapozva az egész intézményt felül kell vizsgálni, hiszen mint kiderült, sokkal több embert érint a kérdés, mint korábban gondolták, az állam eddig rosszul mérte fel a jelentőségét. Az elmúlt években méltatlanul került ki a közbeszédből a téma, a hadigondozás újraszervezésével igenis foglalkozni kell - vélekedett.

Közölte: döntöttek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezéséről is, az átalakított intézmény élén Pölöskei Gáborné marad. Pénteken jelenik meg kormányrendelet arról, hogy a központi intézménynek 58 szervezeti egysége lesz az ország területén.

Kérdésre Lázár János arról is beszélt, hogy mivel Spéder Zoltán a barátja, az őt érintő kérdésekben csak elfogultan tudna nyilatkozni. A takarékszövetkezeti integrációra nagy sikerként tekint a kormány - tette hozzá.

A tárcavezető a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ügyében úgy nyilatkozott: a kormány Pécs városának törekvéseit támogatja, a jelenlegi "tulajdonosnak tűnő csoport" további támogatásra nem számíthat a fejlesztési banktól és a kabinettől. Célként jelölte meg, hogy a Zsolnay lehetőséget kapjon az állami beruházásokon, például az Iparművészeti Múzeum és a volt pénzügyminisztérium felújításában.

Kérdezték arról is, hogy egy javaslat szerint a lízingelt kamionok után sem kellene illetéket fizetni. A miniszter kifejtette: a kérdésről a parlament dönt. Egy kettősség feloldásáról van szó - magyarázta -, az eddigi szabályozásban az illetékmentesség az autóbuszok, nyergesvontatók, tehergépjárművek, pótkocsik tulajdonjogának megszerzésére vonatkozott, ezt a haszongépjárművek vagyoni értékű jogának megszerzésére is kiterjesztenék Wáberer György miniszterelnöki megbízott javaslatára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában