Helyi közélet

2016.06.16. 16:28

Egymástól ellesett ötletek

Debrecen - A színpadra vitt tudomány az élvezetesebb oktatáshoz nyújt segítséget.

Debrecen - A színpadra vitt tudomány az élvezetesebb oktatáshoz nyújt segítséget.

Szerdán érkeztek a városba, melyről a legjobb benyomásokat szerezték, így biztos abban, hogy tökéletes helyszíne lesz a jövő évi Science on Stage fesztiválnak – mondta el lapunknak az eseményeket szervező nemzetközi egyesület elnöke, Stefanie Schlunk.

A civilszervezet német vezetője csütörtökön az akkreditációs bizottság tagjaival az esemény helyszínén, a Kölcsey Központban Fülöp Zsoltnak, az Atomki korábbi igazgatójának, a debreceni fesztivál szervező bizottsága tagjának a prezentációját is megtekintette.

Korábban már megírtuk, az EU programjaként 2000-ben elindított fesztivál a természettudományos szakterületeken tanító tanárok eszmecseréjét segíti elő a jó gyakorlatok elterjesztésével, ami közrejátszhat abban, hogy a fiatalok újra nagyobb kedvvel forduljanak ezen tantárgyak felé.​

Büszkék vagyunk arra, hogy jövő nyáron a város lehet a házigazdája a Science on Stage fesztiválnak, amely az európai természettudományos tantárgyakat tanító pedagógusok legnagyobb ilyen jellegű összejövetele. Ezt Komolay Szabolcs alpolgármester mondta a rendezés előkészületeit megtekintő akkreditációs bizottság ülése előtt a Naplónak. Hozzátette, a város sokat tett azért, hogy ez a rendezvény idekerülhessen, és anyagilag is támogatni fogja a több tízmillió forint költségvetésű többnapos eseményt, melyet természetesen szponzorok is segítenek majd. Debrecennek nagy lehetőséget nyújt a fesztivál arra, hogy szorosabbra fűzze Európai Uniós kapcsolatait, másrészt a sokfelől érkező résztvevők bemutatói a helyi pedagógusokat az új módszerek átvételére ösztönözheti, a diákokat pedig a fizika, a kémia és a biológia tantárgyak felé fordíthatja – folytatta az alpolgármester. A kérdésre, hogy mekkora összeggel támogatják majd a rendezvényt, későbbre ígért választ, mert sok minden képlékeny, így az is, hogy a tervezett négy napot esetleg egy hétre bővítenék egy Science Week keretében.

Októberben válogatnak

A Science on Stage, vagy magyarul Tudomány a színpadon fesztivál magyarországi elnöke, dr. Sükösd Csaba emlékeztetett arra, hogy a fesztivált kétévente rendezik meg mindig más városban. A jövő év június 29. és július 2. közé tervezett a tizedik lesz, így szeretnék ebből az alkalomból is emlékezetessé tenni a 29 országból érkező résztvevőnek. Mivel 400 tanárt várnak, a nemzeti válogató versenyeknek otthont adó korábbi helyszín, az Atomki szóba sem jöhet, de az idei válogatónak helyt adó Agora Tudományos Élményközpont is kicsi lenne. Ott ugyanis 100-an tartanak októberben bemutatót, amely után kiválasztják azt a 40 résztvevőt, akik Magyarországot képviselhetik a jövő évi fesztiválon. Ez a rendező jogán illet meg bennünket, mert egyébként népességarányosan 9 magyar vehet részt az európai tudományos seregszemlén.

Egymástól tanulnak

Tavaly Londonban a magyar kontingensben ott volt Debrecenből Vizi Tibor, a Brassai-gimnázium mérnöktanára, valamint Csatári László, a Szent József Gimnázium fizikatanára is. Az elnök szerint az októberi hazai válogatóról is biztosan többen bejutnak a városból, illetve a megyéből a magyar csapatba. A többnapos rendezvényről elmondta, annak gerincét azok az állandó bemutatók adják, melyek elemei a tanárok oktatási anyagaiból, perzentációból állnak, amihez saját standot kapnak. Ezenkívül workshopok színesítik a programot nyolc szekcióban, valamint néhány plenáris előadást a nagyszínpadon tartanak meg show-jellegű bemutatóval. Egy délután kivételével az egész rendezvény zártkörű, hogy a résztvevők egymástól tanulva a saját iskolarendszerükbe hazavitt ötletekkel növeljék a diákok természettudományos érdeklődését.

HBN-Égerházi Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában