Helyi közélet

2016.04.08. 13:52

Tbc-s beteg dolgozótól rettegtek a szülők

Debrecen - Százhuszonhárom gyerek kap bőrpróbaoltást az intézményben.

Debrecen - Százhuszonhárom gyerek kap bőrpróbaoltást az intézményben.

Tüdőtuberkulózist diagnosztizáltak a Mesekert Óvoda egyik dolgozójánál – hívta fel figyelmünket e-mailben egy aggódó anyuka, aki attól fél, a cseppfertőzéssel terjedő betegséget a gyerekek is elkaphatták.

Már nem dolgozott

Megkeresésünkre Fekete Valéria intézményvezető elmondta, március 23-án értesítette őket a debreceni tüdőgondozó főorvos arról, hogy egy munkatársuknál tbc-s megbetegedést állapítottak meg. Azonban ez a pedagógus január óta egy más jellegű probléma miatt táppénzen van, tehát nem dolgozott, így nem is találkozhatott a gyerekekkel – tette hozzá, hangsúlyozva: az óvodai dolgozók egészségügyi alkalmasságának feltételeire nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, így minden évben kötelező tüdőszűrésen és munkaköri alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük.

– Olyan egyébként sem fordulhat elő, hogy egy dolgozóról kiderül, hogy fertőző beteg és tovább dolgozhat, hiszen a járványügy azonnal kiemeli a dolgozót és megkezdi a hatályos jogszabályok szerinti intézkedést – nyomatékosította az intézményvezető.

Óvintézkedések

– Az előzmények ismeretében, a tüdőgondozó főorvosának véleménye szerint is nagyon kicsi az esélye annak, hogy bárki is megfertőződhetett az óvodában, a járványügy azonban minden ilyen estben tesz óvintézkedéseket – mondta Fekete Valéria, azzal folytatva, hogy a 205 gyerekből összesen 123-nál rendeltek el a járványügyi szakemberek bőrpróbaoltását, melyet hétfőn és kedden meg is kapnak.

Minden dolgozót tüdőszűrésre küldtek, melynek az eredménye már meg is érkezett, ez alapján a 34 óvodapedagógus és egyéb szakemberek lelete negatív. Az intézményvezető továbbá elrendelte a teljes óvoda fertőtlenítését is. A tbs-s dolgozó, gyógyulását követően is csak orvosi engedéllyel állhat majd ismét munkába.

HBN–PÁTZ


Tüdőtuberkulózis

A gümőkór vagy tuberkulózis (tbc) egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg, melynek során tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek, melyek megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros anyagokkal árasztják el a szervezetet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában