Helyi közélet

2016.03.01. 13:48

Nagyon örül Hajdúsámson, átadták a mentési pontot

Hajdúsámson - Először úgy hírlett, a megyeszékhelyre kerül a pont, aztán több település is lobbizott érte.

Hajdúsámson - Először úgy hírlett, a megyeszékhelyre kerül a pont, aztán több település is lobbizott érte.

Mentési pontot avattak Hajdúsámsonban kedden, így március 1-től napközben már onnan indulhat a mentő azoknak az embereknek az ellátására, akik a település vonzáskörzetében, egyebek között Hajdúhadházon, Nyíradonyban, Nyíracsádon élnek. Nagyon nem szükséges magyarázni, hogy miért fontos a 471-es út környékén mentési pont kialakulása, hiszen szinte hetente történnek azon az útvonalon balesetek. Ha megszólal egy sziréna, egyből arra gondolnak, vajon hová megy a mentő, és odaér-e időben. Eddig Debrecenből érkezett a segítség akut rosszullét és baleset esetén, ami 15 kilométer távolságot jelentett. Leggyorsabban is 10 perc, de rossz időben 15 perc volt a kiérkezési idő (Nyíradonyra 30 perc, Hajdúhadházra 15-20 perc) - mondta el Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere az avató eseményen.

Pont ideális

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) olyan helyet keresett a megyében, ahol egy mentési pont, kvázi kis mentőállomás lehet, vagyis a mentő ellátás közelebb kerül a lakossághoz, így a bajba jutott emberek hamarabb ellátásban részesülhetnek. Így keresték meg Hajdúsámson Város Önkormányzatát mentési pont létesítése céljából – tájékoztatott dr. Pápai György, az OMSZ Észak-Alföldi Regionális Igazgatója.

– Hajdúsámson felel meg földrajzilag a mentési pont létrehozásához, a szomszédos településekhez viszonyítva a település helyezkedik el közepén. Így a kiérkezési idő – ami uniós norma szerint maximum 15 perc kell, hogy legyen - az eddigiekhez képest rövidülni fog. Március 1-től az év minden napján 7 és 19 óra között a mentőszolgálat egy mentőorvosi kocsit biztosít Hajdúsámson területére. A személygépkocsi (Suzuki terepjáró) személyzete mentőorvos vagy mentőtiszt, valamint mentőápoló képesítéssel rendelkező mentő gépkocsivezető. Az autó felszerelése megegyezik a rohamkocsi felszerelésével, kivéve a hordágyat, ami az autó méretei miatt nem megoldható. Minden ma ismert és használt életmentő gyógyszer és műszer az autó tartozéka. Az autó mellé az OMSZ minden nap biztosít egy mentő gépkocsit, amely biztosítja a hordágyat is a szállításhoz (Mercedes Sprinter) gépkocsivezetővel és mentőápolóval. A központjuk a helyi egészségházban van. Ez azt jelenti, hogy riasztás esetén mindkét autó párhuzamosan onnan indul a megadott címre, és a beteg ellátását követően a mentőorvosi autó mentőtisztje eldönti, hogy a beteg a helyszínen marad vagy kórházba szállítandó. Előbbi esetén dönt arról is, hogy a szállítás ideje alatt a beteg állapota indokolja-e, hogy az orvos vagy a mentőtiszt a mentő gépkocsiban kísérje a beteget a kórházba. Amennyiben erre nincs szükség, úgy a mentőorvosi kocsi felszabadul, és akár indulhat a következő címre – részletezte az igazgató.


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik!


Az OMSZ vállalja a gépkocsik üzemeltetésének, a személyzetének minden költségét, a mentési pont gyógyszer- és kötszer ellátását. Az önkormányzat vállalja az OMSZ által használt épületrész üzemeltetésének költségeit, a szükséges berendezéseket, valamint egy navigációs rendszert is vásárolt a mentőorvosi kocsiba.

Igazi unikum

Igazi unikum a mentőorvosi kocsi, a régióban három, az országban húsz ilyen van. A sámsoni pedig a nyolcadik mentési pont az országban - tudtuk meg. Az egyik szolgálatot teljesítő mentőorvos, Elek József bemutatta az érdeklődőknek, hogyan fog működni a rendszer, és örömét fejezte ki, hogy kézi rádióval is rendelkeznek, így a riasztás azonnal megérkezik hozzájuk.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában