Helyi közélet

2016.01.01. 14:48

A stresszoldó evés kockázatai

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vannak, akiket már önmagában a rágás, rágcsálás is megnyugtat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vannak, akiket már önmagában a rágás, rágcsálás is megnyugtat.

Mindenkire másként hat a stressz. Vannak, akik étvágytalanok lesznek, és vannak olyanok, akik az evést használják a feszültség levezetésére. Mivel védekezhet a magukat kínálgató süteményes dobozok ellen? – teszi fel a kérdést az egeszseg.hu, s meg is adja rá a választ.

Miért eszik, ha ideges?

Már csecsemőkortól központi szerepe van a szájnak és az evésnek az életünkben. A kisbabák és az édesanyák legnyugodtabb, legintimebb pillanataikat élik meg közösen szoptatáskor, és a síró kisdedek szájába sem véletlenül dugnak cuclit. Megnyugtatja őket. Némelyeknél azonban az étel és annak megnyugtató szerepe szorosabban összekapcsolódik, a felnőttkorig is elkíséri őket, és ösztönösen a táplálkozáshoz nyúlnak, ha feszültebb, stresszesebb élethelyzetben vannak.

Figyelemelterelés

Az étkezés ebben az esetben – a dohányzáshoz hasonlóan – pótcselekvés, és eltereli a figyelmüket a megoldandó problémáról. A pótcselekvéseknek egyik oldalról pozitív szerepük is van, hiszen ilyenkor az agy „kis kimenőt” kap az alól, hogy folyamatosan az adott problémával kelljen foglalkoznia. A szervezet hamis éhségjelzését felfoghatjuk úgy is, mint egy figyelmeztetést. Ilyenkor az „itt az ideje, hogy bekapjak valamit” típusú gondolatot fordítsuk át arra, hogy „elfáradtam, a szervezetemnek egy kis pihenésre van szüksége”.

Ha csokiért nyúlunk…

Vannak, akiket már önmagában a rágás, rágcsálás is megnyugtat, sokan azonban gyorsan felszívódó, magas szénhidrát tartalmú ételeket (például csokoládét, péksüteményt, chipset) választanak stresszes időszakban. Ennek egy lehetséges magyarázata, hogy a szervezet a magas cukortartalmú ételek fogyasztása után nagy mennyiségű inzulint kezd termelni, ami elősegíti az agyban egy olyan vegyület termelődését, ami pozitívan hat a kedélyállapotra. Ezek a gyorsan felszívódó szénhidrátok azonban csak rövid ideig képesek kifejteni hatásukat, ezért elfogyasztásuk után egy-két órával hamarosan egy újabb adag nassolnivalóért fogunk nyúlni.

A feszültebb időszakban gyakrabban gyötri a testet álmatlanság is és ez a kialvatlanság jelentősen megnöveli a szervezet kalória igényét is. Ezt csak fokozza, ha valamilyen alkohollal szeretné enyhíteni a feszültséget, hiszen az önmagában is növeli az étvágyat és rontja az alvás minőségét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában