Helyi közélet

2016.01.16. 12:57

„A fokozatszerzésre ösztönöz a bérrendszer”

Debrecen - A Fidesz országgyűlési képviselője szerint feszültséget gerjeszt az Oktatási Hálózat.

Debrecen - A Fidesz országgyűlési képviselője szerint feszültséget gerjeszt az Oktatási Hálózat.

A hallgatói státusz és a közalkalmazotti státusz másként kezelendő, mivel más szabályok vonatkoznak rá. A PhD-ösztöndíjnak nincs társadalombiztosítási és nyugdíjjogosultsági vonzata, ellenben az egyetemi oktatóknak járó közalkalmazottival, amely munkajogi státusz. Ezek alapján jogszerűtlen állításokat tartalmaz az Oktatói Hálózat Balog Zoltán humánminiszternek írt levele, amelyben arról írnak, hogy kiáltó aránytalanság jön létre a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között – erről beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Pósán László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő. Szerinte a lépéssel – idézzük – a balliberális szerveződés az ELTÉ-n, illetve a Szegedi Tudományegyetemen gerjeszt indulatokat, Debrecenben nem.

Mint arról beszámoltunk, januártól 15 százalékkal emelkedett, majd újabb 5-5 százalékkal nő a felsőoktatásban dolgozó oktató-kutatók bére, a doktoranduszok pedig szeptembertől az eddigi három helyett négy évig kapnak ösztöndíjat: az első két évben havonta 140 ezret, a második két évben pedig 180 ezer forintot.

Felvetésünkre, miszerint a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi vezetője, Balogh László Levente szerint az új PhD-rendszerben ösztöndíjat kapók kevesebbet fognak keresni tanársegédként, s nem lesznek motiválva arra, hogy oktatói pályára lépjenek, Pósán úgy reagált, az új struktúra arra ösztönzi az oktatókat, hogy minél hamarabb szerezzenek magas fokozatot. Érvelése szerint ez azért fontos, mert doktori iskolát docensek, egyetemi tanárok nélkül nem lehet fenntartani.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában