Helyi közélet

2015.09.17. 19:55

Lezárult a Szaktárnet

Debrecen - A pedagógusképzés teljes megújulását teszik lehetővé a Debreceni Egyetem vezetésével megvalósult projekt eredményei.

Debrecen - A pedagógusképzés teljes megújulását teszik lehetővé a Debreceni Egyetem vezetésével megvalósult projekt eredményei.

Az országosan 4,5 milliárd forintot felhasználó pályázat az utóbbi évtizedek legjelentősebb pedagógusképzést támogató projektje volt, melyben minden régió egyenlő összeggel részesült. Az Észak-alföldi régiót a Debreceni Egyetem vezette konzorcium képviselte. Az intézmény a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel és a Nyíregyházi Főiskolával karöltve több, mint fél milliárd forint támogatást kapott a program megvalósítására.

- Ekkora nagyságrendű támogatás ritkán érkezik erre a területre, ezért nagy felelősség volt, hogy ezt az összeget milyen fejlesztési célokra használjuk fel. Azt gondolom ez a pályázat olyan kiemelkedő, előremutató eredményekkel zárult, melyeket a tudomány, a képzés – az óvodapedagógustól a doktori képzésig – az intézmények, a régió és az ország is hasznosítani tud majd – fogalmazott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a programot záró csütörtöki konferencián.

- A társadalom és a gazdaság azt várja az oktatástól – a közneveléstől és a felsőoktatástól egyaránt –, hogy kiváló tudással, szakmai ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező munkaerőt adjon. Az oktatási rendszert körülvevő változások és változtatások, illetve az abban érintettek igényei, arra késztetik a szereplőket, hogy reagáljanak ezekre – emelte ki a projekt fő célját Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

A 20 hónapos program révén jöttek létre többek között a Tanárképzési Központok a Debreceni Egyetemen és a Nyíregyházi Főiskolán, kidolgozták a pedagógushallgatók gyakorlati évének programját és új szakmódszertani – illetve korszerű tananyagok születtek.

- A pedagógusképzés teljes vertikumát felölelő projekt során jelentős megújulásra volt lehetősége az óvodapedagógustól a tanítóképzésen át, az általános és középiskolai tanárképzésen keresztül a szakmai oktatásnak egyaránt – tájékoztatott Csorba Péter projektmenedzser.

- Az igen szűkre szabott pályázati időszak alatt elkészült 51 kötetnyi szakkönyv, kézikönyv, tanulmánygyűjtemény, 25 oktatási célú videoanyag, 41 megújított tananyag. A továbbképzéseken, szakmai fórumokon, kommunikációs tréningeken mintegy 2500 pedagógus vett részt, további 500 szereplője, hallgatója volt a különféle konferenciáknak, szakmai találkozóknak – foglalta össze a program eredményeit Tóth Zoltán szakmai vezető.

A projekt anyagilag támogatta továbbá 50 oktató, kutató külföldi konferencián történő részvételét, és 54 résztvevője volt azoknak a külföldi tanulmányutaknak, amelyeket Finnországba, Olaszországba, Belgiumba, Szlovéniába, Lengyelországba, Szlovákiába és Romániába szerveztek. A debreceni projekt egyedi vonása volt, hogy kiemelten foglalkozott a határon túli magyar nyelvű oktatás aktuális helyzetével is, valamint azzal, hogy milyen módon lehet bevonni a tanárképzésben résztvevő hallgatókat, gyakorló tanárokat a neveléstudományi kutatásokba.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában