Helyi közélet

2015.09.22. 08:47

GKI: Folytatódni fog a magyar gazdaság lassulása

Debrecen - A Monetáris Tanács elkötelezett az 1,35 százalékra csökkentett alapkamat tartása mellett.

Debrecen - A Monetáris Tanács elkötelezett az 1,35 százalékra csökkentett alapkamat tartása mellett.

A magyar gazdaság második negyedévben elkezdődött lassulása folytatódni fog, a tavalyi 3,6 százalék után idén a GDP 2,7 százalékos, jövőre 2 százalék körüli bővülése valószínű, főleg a beruházások stagnálása-visszaesése következtében – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésében.

Bizonytalan a világ

Emellett a világgazdasági folyamatokban is egyre több a bizonytalanság. Az idei második negyedévben az államháztartási hiány és az államadósság is növekedett, a külső egyensúly viszont kedvezően alakult, a defláció véget ért. A kínai gazdasági lassulás és tőzsdei zuhanás főleg közvetett módon – a német exportlehetőségek szűkülésén keresztül – gyakorol negatív hatást a magyar gazdaságra. Ugyanakkor az olaj- és nyersanyagárak esése kedvező. A pénzpiaci bizonytalanság gyengíti a forintot, amire az euró dollárhoz viszonyított erősödése egyelőre fékezőleg hatott. Ha azonban a Fed már szeptemberben elkezdené a kamatemelést, az minden bizonnyal az euró és ezzel és a régió más devizáinak – így a forintnak – a gyengülését váltaná ki. De ez most már inkább később valószínű.

Több ember dolgozott

Mivel a Monetáris Tanács elkötelezett az 1,35 százalékra csökkentett alapkamat tartása mellett, a következő hónapokban az első félévinél tartósan gyengébb, az elmúlt hetekben tapasztalthoz hasonló, 310-315 forintos árfolyam várható. A magyar gazdaság a második negyedévben is lényegesen gyorsabban növekedett, mint az EU átlaga, azonban míg ott némi gyorsulás, Magyarországon markáns lassulás tapasztalható. A régióban a lengyel, a cseh, a szlovák és a román gazdaság gyorsulva, 3-4,5 százalékkal bővült, míg a magyar 3 százalék alá lassult. A következő hónapokban főleg az építőiparban várható markáns fékeződés, miközben a mezőgazdaságban – főleg a gyenge kukoricatermés következtében – elkerülhetetlennek látszik a visszaesés. A magyar gazdaságban az alkalmazottak száma (közmunkások nélkül) 2015 első negyedévében 2,8 százalékkal, a második negyedévben 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami kedvező, bár lassulást jelez.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában